Celldömölkre került a KASZT fődíja

A celldömölki Soltis Lajos Színház Vaknyugat című előadása nyerte a Komlói Amatőr Színházi Találkozó (KASZT) fődíját.

A komlói rendezvény a Pécsi Országos Színházi Találkozó hivatalos kísérőprogramja volt. A június 15-tól 18-ig tartó KASZT-on a meghívott tizenötből tizenhárom versenydarab volt látható, amelyet 87 produkcióból válogattak ki. Három vajdasági, zentai, két budapesti, valamint székesfehérvári, körmendi, pápai, győri, celldömölki, deszki és inárcsi színjátszó csoportok léptek színpadra a házigazda komlói Súgólyuk Színház mellett.

A döntnökök közül Németh Ákos drámaíró, rendező, a Magyar Táncművészeti Főiskola dramaturgia tanára arról beszélt, hogy a KASZT az elmúlt esztendőkben jelzők nélküli, igazi színházi fesztivállá  vált.

vak_ok.JPGVaknyugat (forrás: KASZT)

Regős János, rendező, a Magyar Szín-játékos Szövetség elnöke úgy vélte, ez volt a legszínvonalasabb találkozó a három közül és örült annak, hogy a helyi közönség élénk figyelme ilyen látványosan kísérhette végig ezt a négy napot. 

A zsűri döntése alapján a KASZT első helyét, a fődíjat és az azzal járó 200 ezer forintos pénzjutalmat a celldömölki Soltis Lajos Színház Vaknyugat című darabja nyerte. Második helyet és 150 ezer forintos jutalmat ítéltek oda az inárcsi KB 35 Társulat Suha című előadásért. Harmadik lett, és 100 ezer forintot kapott a deszki Deszka Színház Csend, élet című produkciója.

A legjobb férfi szereplőnek a komlói Súgólyuk Színházból Harka Jenőt választották, míg a legjobb női főszereplő címet Csernai Panna a bácskertesi Sturcz József Színjátszó csoport tagja nyerte el. A legjobb mellékszereplő címet Törsök Márta ( székesfehérvári Szabad Színház) vehette át. Komló város különdíját a Baltazár Színház Nézzünk bizakodva a jövőbe! című produkciójának ítélték oda. Ötvenezer forintos különdíjat kapott a zsűri döntése alapján a győri Rév Színházi Műhely, a bácskertesi Sturcz József Színjátszó Csoport és a komlói Súgólyuk Egyesület.

A találkozón új, világosítóknak járó díjat is alapítottak az elhunyt Komoroczky Gábor világítástervező emlékére, s azzal első alkalommal a legjobban világított, szcenírozott előadásért Kovács Lászlót (Soltis Lajos Színház) jutalmazták.

A jövő évi Progress Sopron nemzetközi amatőr és alternatív színházi fesztiválon való részvételre és a Nemzeti Színházban való bemutatkozásra invitálták a találkozóról, a celldömölki, az inárcsi, a székesfehérvári és a bácskertesi társulatot.

A találkozó keretében minősítéseket szerezhettek azok, akik tagjai a Magyar Szín-Játékos Szövetségnek. Idén bronz minősítést kapott a zentai Magyar Kamaraszínház Diákszínjátszó csoportja a Tanár úr, de miért? produkciója. Ezüst minősítést vehetett át a pápai  SK Társulat Jövőre veled, ugyanitt! előadása, a székesfehérvári Szabad Színház Fél élet című darabja. Négy arany minősítést osztottak ki, ezeken a komlói Súgólyuk Egyesület Furcsa pár, a celldömölki Soltis Lajos Színház Vaknyugat,  a körmendi Kastélyszínház Társulat Az öldöklés istene és a deszki Deszka Színház Csend, élet című előadásai osztoztak.

(Forrás: KASZT)

süti beállítások módosítása