Két magyar siker is született az ATELIER Fesztiválon

Balázs Zoltán a legjobb rendező díját, Harsányi Attila a legjobb alakítás közönségdíját hozta el a rangos romániai eseményről.

Az 1992-ben Radu Mancrinici író, dramaturg által alapított ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztivál saját meghatározása szerint „színházi kiáltvány a nem konvencionális, kereső-kutató karakterű alkotások és alkotók mellett”. A legújabb színházi tendenciákat bemutató előadások a színészi, rendezői, dramaturgiai és szcenikai újításokra helyezik a hangsúlyt. Idén a június 11. és 18. között megrendezett 24. ATELIER Nemzetközi Színházi Fesztiválra Amerikából, Angliából, Belgiumból, Dél-Koreából, Magyarországról és Romániából is érkeztek produkciók.

komm.JPGA kommunizmus története elmebetegeknek (forrás: Maladype Színház)

Balázs Zoltán Matei Visniec  A kommunizmus története elmebetegeknek című abszurdjának színpadra állításáért kapta meg a Legjobb rendezés díját az  ATELIER (MŰHELY) nemzetközi színházi szemlén. A Maladype Színház művészeti vezetője a chicagói Trap Door Theatre színészeivel hozta létre az előadást Chicagóban. A chicagói kritikusok által Jefferson–díjjal kitüntetett előadást több kategóriában (Legjobb előadás, Legjobb rendező, Legjobb férfi főszereplő, Legjobb díszlet- és jelmez) is nominálták, végül az öttagú zsűri a darab rendezőjét díjazta.

Az előadás a szakmai elismerés mellett egy közönségdíjat is kapott, AAron O'Neill a legjobb díszletért járó elismerést nyerte el. Az előadás korábban a Budapesti Bábszínházban is látható volt, a nagybányai szereplést követően pedig előbb Brassóban, majd a konstanzai nyári fesztiválon szerepel.

Harsányi Attila kapta meg a legjobb férfi színésznek járó közönségdíjat a Gogol: Egy őrült naplója alapján színpadra írt Popriscsin című monodrámában, valamint az Oroszok című Viszockij-estben nyújtott alakításáért. A román színházi szakemberekből álló zsűri ugyanakkor jelölte a legjobb férfi színésznek járó díjra is az Aradi Kamaraszínház és a szegedi MASZK Egyesület koprodukciójában létrejött előadásokban nyújtott alakításaiért. Ugyanő a napokban véget ért POSZT-on a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját is elnyerte a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagjaként a Kivilágos kivirradtig című előadásban nyújtott alakításáért.

gogol.JPGHarsányi Attila a Popriscsin előadásában (forrás: Aradi Kamaraszínház)

Sem Harsányi Attilának, sem az Aradi Kamaraszínháznak nem ez az első sikere az ATELIER-en: korábban bemutatott produkcióik több díjat és jelölést is kaptak. 2010-ben Harsányi Attila a Lovak az ablakban című előadásban a Liga pentru Teatru Alapítvány különdíját érdemelte ki. 2011-ben, amikor az Aradi Kamaraszínház díszmeghívottként szerepelt a fesztiválon, Lovas Zoltán a Cselédekben alakított szerepéért a Legjobb férfi mellékszereplő díját, míg Harsányi Attila a Rudolf Hess tízparancsolatával a Legjobb színészi alakítás díját nyerte el. 2012-ben Éder Enikő a Kvartettben nyújtott alakításáért elnyerte a Legjobb női alakítás díját, a Rejtőzködők című mozgásszínházi előadás zenéjéért pedig Ágoston Béla zeneszerzőt díjazták. 2016-ban a legjobb színpadi zene díját nyerték el az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a szegedi MASZK Egyesület közös koprodukciójának zeneszerzői, Éder Enikő és Borsos Pál a Tündéri című musical zenéjéért.

(Forrás: Maladype Színház, Aradi Kamaraszínház)

süti beállítások módosítása