Bagossy László: „Az MMA pénzdíjai a POSZTon politikai provokáció”

A POSZT legjobb előadásának rendezője a Hír TV-ben beszélt arról, hogy az MMA pénzdíjai nem többek olcsó PR akciónál.

Az idei POSZT egyik új eleme volt, hogy a szakmai díjak mellé pénzjutalmat is kaptak a díjazottak, amelyet a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) ajánlott fel erre a célra. Mindezt a versenyprogramban indulók, csakúgy mint bárki más, a POSZT megnyitóján tudták meg.

bagossy.jpg                                 Bagossy László (forrás: Örkény Színház)

Néhány nappal ezelőtt Schilling Árpád rendező, a Krétakör vezetője egy FB bejegyzésben hozta nyilvánosságra a véleményét, ami szerint a pénzdíjak elfogadása korrekten működő szakmai szervezetként legitimálná az MMA-t, miközben „az MMA minden, csak nem korrekt”. „Az MMA igazából egy nyugdíjasotthon, aminek a vezetője egy autoriter, antiszemita bolond. (…) Az MMA valójában egy óriási probléma. Ahogy és amiért létrejött, akik és ahogy működtetik, a pénzek, a vagyontárgyak, az egész konstrukció irdatlan nagy balfogás. Konkrétan igazságtalan, jogtalan, szakmaiatlan és káros” – fogalmazott Schilling Árpád.

Bagossy László, aki rendezőként a legjobb előadás díját hozta el a POSZTról a Mesél a bécsi erdő című Örkény színházas munkájával, a Hír TV Egyenes című előadásában fejtette ki a gondolatait ugyanerről. Úgy véli, az MMA pénzdíjának megjelenése visszalépés egy korábbi állapotba, amikor a politikai alapú megosztottság sokkal hangsúlyosabban volt jelen a POSZTon. Véleménye szerint az elmúlt egy-két évben a politikai szekértáborok elkezdtek egymáshoz közeledni, amit a fesztivál Tanácsadó Testületében folyó közös munka is jól példáz.

mesel_a_becsi_erdo_1.JPGPolgár Csaba, Pogány Judit és Kákonyi Árpád a Mesél a bécsi erdő előadásában (fotó: Toldy Miklós)

Úgy véli, minden adott volt egy politikai megosztottságtól mentes fesztiválhoz, amibe semmi szükség nem volt az MMA pénzdíjaira, amely testület „tevékenysége megosztja a társadalmat és a szakmát”, ráadásul „az MMA-n belül politikai és nem szakmai diskurzusok zajlanak”. A címkézett pénzdíjak véleménye szerint nem többek egy PR akciónál, amely során a testület „reklámfelületeket vásárol meg olcsón”. Arra is felhívja a figyelmet, hogy a felajánlott pénz „nem az MMA, hanem az adófizetők pénze, amit az MMA osztogat”.

Úgy gondolja, ha az MMA valóban támogatni szeretné a POSZTot, akkor egy nagyobb összeget tenne bele a fesztivál büdzséjébe és a szervezőkre bízná, hogy mire költik azt.

Arról is beszélt az interjúban, hogy nem rajta múlik, hogy az Örkény Színház végül elfogadja-e a pénzjutalmat, de ő maga is ott lesz a megbeszélésen, ahol ez eldőlhet.

süti beállítások módosítása