Egy menekültek befogadásáról szóló történelmi dráma lett a legjobb Debrecenben

Győri L. János és Győri Katalin Menekülők című drámája nyerte el „Akikre nem volt méltó e világ” című drámapályázat fődíját.

A pályázati kiírás értelmében a Menekülők című díjnyertes drámát a Csokonai Színház 2017 októberében műsorára tűzi, Visky Andrej rendezésében.

Győri L. János irodalomtörténész, a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának tanára, míg unokahúga, egykori tanítványa a budapesti Baár-Madas Református Gimnáziumban tanít.

csok_1.JPGGyőri Katalin és Győri L. János (forrás: Csokonai Színház)

A Csokonai Színház, a Tiszántúli Református Egyházkerület és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata által közösen kiírt pályázat olyan dráma megírására szólt, amely a reformáció ötszáz éves történetének valamely debreceni vonatkozását dolgozza fel.

A pályázati határidő 2017. április 28-i leteltéig 45 érvényes pályamunka érkezett. A nagyszínpadi megvalósításra szánt drámaszövegeket a kiírók által felkért öttagú zsűri: Árkosi Árpád rendező, Kubik Anna Kossuth-díjas színművész, Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója, Dr. Szirák Péter irodalomtörténész, az Alföld folyóirat főszerkesztője és Visky András író, drámaíró, dramaturg értékelte. A pályázati kiírás értelmében a Menekülők című díjnyertes drámát a Csokonai Színház 2017 októberében műsorára tűzi.

Győri L. János az eredményhirdető sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy kiemelt szempont volt munkájuk során, hogy a történeti tények ne telepedjenek a drámára. A sajtótájékoztatón részt vett a Menekülők rendezője, Visky Andrej is, aki első olvasás után a dráma feszültségére, radikális kérdésfelvetéseire és hús-vér figuráira hívta fel a figyelmet.

csok_2.JPGA sajtótájékoztató egyik pillanata

A Menekülők című dráma 1660-ban játszódik, amikor Várad eleste után a váradi deákok Martonfalvi György professzor vezetésével Debrecenbe menekülnek. A darab a váradiak befogadásának dilemmájáról, illetve a közvélemény által korábban súlyosan félreismert Lippai professzor és Lippainé tragikus sorsáról szól.

A zsűri a második helyezett Herbárium és a harmadik helyezett Harminc tallér című drámákat felolvasószínházi bemutatásra, míg a Menekülők, a Herbárium, a Harminc tallér, a Liliom a tövisek között és Az ítélet-idő című drámák könyvben való megjelentetését javasolta.  

Az első helyezett 2 millió forint, a második 1,2 millió forint, míg a harmadik 800 ezer forint jutalomban részesül.

(Forrás: Csokonai Színház)

süti beállítások módosítása