Tudom, hova megy idén nyáron!

Hiába zártak be a kőszínházak és pihennek a függetlenek, nem fog kétségbeesni, mert bárhol is járjon az országban, a színház követni fogja. 

Akik úgy tartják, hogy a nyár és a Balaton egyet jelent, a Kultkikötő már várja őket a Balatonföldvár – Balatonboglár – Balatonfenyves háromszögben. Ahol egész nyáron szórakoztató gyermek- és felnőtt előadások segítenek azokon, akiknek nem könnyű egy teljes nyár színház nélkül. (A Kultkikötő részletes programjai és jegyvásárlási lehetőség itt található.)

gyulai_var.jpgA gyulai Tószínpad, háttérben a Gyulai Várral 

Ha valaki úgy dönt, hogy a balatonparti nyüzsgés helyett csendesebb vidékre vágyik, és ehhez Gyulát választja, olyan előadásokat is megnézhet, amiket előtte még senki nem látott. Kulcsár Noémi július 7-én és 8-án a Gyulai Várszínházban megtáncoltatja Shakespeare-t: a Szentivánéji álom című koreográfiája a szerelemittas szenvedélyek kusza, mégis oly ismerős játékába engednek bepillantani, a képzelet és a valóság határvidékén. 

Vecsei H. Miklós neve sokaknak egyelőre a Csak színház és más semmi című filmsorozatból, esetleg a Vígszínház A Pál-utcai fiúk musicaljének Nemecsekeként ismerős, miközben olyan szerzők műveit fordította-dolgozta színpadra sikerrel, mint Shakespeare, Bulgakov vagy éppen Szigligeti Ede. Körülbelül egy éve Arany János korába és  műveibe olvasta bele magát, aminek eredményeképpen Debrecenben megszületett a Kinek az ég alatt már senkije sincsen című ifjúsági előadás. És ha már nekigyürkőzött Arany Jánosnak, nem állt meg itt, a költő A nagyidai cigányok című verses (anti)hőskölteményét írja éppen színpadra, amelynek a bemutatója augusztus 4-én és 5-én lesz szintén a Várszínházban.

gyulai.jpg                           A Gyulai Várszínház nézőtere

Balázs Zoltán színész-rendezőt nem kell bemutatni, a Maladype Színház vezetője nyáron megpróbálkozik a szinte lehetetlennel: Vörösmarty Mihály Csongor és Tündéjét állítja színpadra Gyulán. Rendezői koncepciója szerint, a Csongor és Tünde egymás mellett futó hétköznapi, szimbolikus és mágikus történetszálait DNS-spirálként tekeri egymásba. Aki látott már Balázs Zoltán-rendezést, mérget vehet rá, hogy meg is teszi - augusztus 11-én a Gyulai Várszínházban. (A Gyulai Várszínház nyári programjainak a részletei, valamint jegyvásárlási lehetőség itt található.)

Akik vidékről nagyot utaznak vagy Budapestről éppen csak ki akarnak ruccanni a nyáron, az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum már júliusban egy premierrel jelentkezik, méghozzá Szép Ernő klasszikusával, a Vőlegénnyel. A címszerepet Szabó Kimmel Tamás fogja játszani, a lovat alá Kovács Patrícia adja a Szentendre Teátrumban július 7-én, 8-án, 13-án és 14-én. 

A másik Orlai produkció, amit Szentendrén nézhetünk meg az Élet.Történetek.hu – sorozatának induló darabja, A nővérek – Levél Apámhoz! című előadás. A szerző, Lengyel Nagy Anna négy évtizede gyűjti hétköznapi emberek nem hétköznapi történeteit. Ezeket szedi csokorba az előadássorozat, amelyben Pelsőczy Réka vezetésével színész-rendező párosok állítják elénk a különféle sorsokat. A nővérek – Levél Apámhoz!  című előadásban Cseh Judit rendező dolgozik együtt Egri Mártával és Egri Katával. A produkció július 15-én és 16-án látható a szentendrei Ferenczy Múzeum udvarán. A sorozat ősztől a Mozsár Műhelyben folytatódik.   

szentendre.png                    A Szentendrei Teátrum nézőtere

A Szentendrei Teátrum programjai egész nyáron át tartanak, hat helyszínen huszonöt produkció várja nézőit, lesz miből csemegézni, de talán a legnagyobb szám az orlais premierek mellett a KERO rendezésében színpadra kerülő Gioachino Rossini: A sevillai borbély című kétfelvonásos vígopera, amely nemcsak azért emblematikus, mert az első Szentendrei Teátrum ezzel nyitotta meg egykor a kapuit, hanem azért is, mert az előadásnak hosszú évek után ismét a város Fő tere ad majd otthont – július 28-án és 29-én. (Részletes szentendrei programok és jegyvásárlás itt.)

Ha valaki úgy dönt, vagy nem tehet másként, mint Budapesten nyaral, vagy vidékiként furcsa módon a fővárost választja vakációja színhelyéül, nyilvánvalóan nem marad színház nélkül. Orlai Tibor lassacskán társulattá verbuválódott alkotócsapata azon túl, hogy nem igen lesz olyan vidéki fesztivál, amin ne lenne jelen valamelyik előadásuk, a fővárosban is kínál újdonságot. Nem is akármilyet, nagy kedvencünk, a Máté Gábor egykori színművészetis osztályából összeállt Alkalmáté Trupp, amely idén a Jurányi Inkubátorházban Vajda Milán színművész életébe avatja be az arra fogékonyakat, július 27. estéjétől július 30-ig, napi két előadással. (Az Orlai Produkciós Iroda előadásainak részletei és jegyvásárlási lehetőség itt.)

margitszigeti_szinpad_nezoter.jpgA Margitszigeti Szabadtéri Színpad

Végül, de nem utolsó sorban nem szabad elfeledkeznünk a Budapesti Nyári Fesztiválról sem, amely - hazai és külföldi produkciókkal - a színházi szórakoztatás széles palettáját mutatja meg. Többek között szabadtéri őspremierje lesz a Dr. Zsivágó című musicalnek is, amelynek a címszerepét Miller Zoltán játssza, június 30-án és július 2-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. De nemcsak a könnyed szórakoztatásé a kizárólag szerep a BNYF-en, hiszen mások mellett látható lesz Pinter: Hazatérése is a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház előadásában, amely tavaly elnyerte a Vidéki Színházak Fesztiválja fesztiváldíját. A salgótarjáni előadás augusztus 18-án kerül műsorra a Városmajori Szabadtéri Színpadon. (A Budapesti Nyári Fesztivál honlapja itt érhető el.)

Tanulság: hacsak valaki direkt nem azt akarja, nem lehet elbújni a színház elől.

Köszönet Mazányi Eszternek a cikk megszületéséhez végzett munkájáért.

süti beállítások módosítása