12 új bemutató az előző évadban Szatmárnémetiben

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata átadta közönség- és szakmai díjait is. 

A Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata a 2016/2017-es színházi évadban székhelyén (az évadkezdésre átadott, teljesen felújított Északi Színházban), hazai és magyarországi turnékon, fesztiválokon is játszott, illetve több hazai és külföldi társulatot látott vendégül, valamint megszervezte a VIII. Interetnikai Színházi Fesztivált. A Harag György Társulat prózai és bábtagozata az idei évadban 12 bemutatót tartott alkalmazott rendezők és neves vendégművészek közreműködésével. 

harag.jpg            Szatmárnémeti Északi Színház

A Harag György Társulat is szerepel az első romániai magyar színházi szövetség alapítói között, amelyet az idei évad végén MASZÍN - Magyar Színházi Szövetség néven öt erdélyi színház képviselői hoztak létre (Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Temesvár; Aradi Kamaraszínház; Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely; Szigligeti Színház, Nagyvárad;  Harag György Társulat, Szatmárnémeti) szakmai együttműködési keret biztosítására, közös terveik megvalósítására, illetve az őket együttesen érintő gondok, problémák megoldásának keresésére. A szövetség elnöke Balázs Attila, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház igazgatója, ügyvezető elnöke pedig Bessenyei Gedő István, a szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának művészeti igazgatója. 

A társulat évadzáróján a társulati díjakat is kiosztották. A közönség Nagy Csongor Zsoltot tartotta a legjobb színésznek és Moldván Blankát a legjobb színésznőnek. A legjobb drámai színész címet szintén Nagy Csongor Zsolt nyerte el, a legjobb drámai színésznőnek Kovács Nikolettet ítélték a nézők. A legjobb komikus színész Páger Attila Zsolt lett, a legjobb komikus színésznő pedig Bogár Barbara. Az epizodisták legjobbjának Marosszéki Tamás és Bándi Johanna bizonyult. 

A szakmai díjak közül örökös bérletet kapott Szilágyi Éva, a háttérszemélyzet díjait Ugocsán Julianna, Kecskés Lénárd és Pop Mónika érdemelte ki. Pályakezdőként Moldován Blankát ismerték el ebben az évadban. Nívódjat kapott Marosszéki Tamás, Bandura Emese, Nagy Csongor Zsolt és Kovács Nikolett. 

A szakmai fődjak közül az Ács Alajos-díjat Bodea Tibor, a Harag György-díjat Rappert-Vencz Gábor, az Örökös tagságot pedig Bessenyei István kapta meg. 

A társulatnak az idei színházi évadban 28 bérlete (felnőtt, középiskolás, ifjúsági, kisiskolás, nagybányai, nagykárolyi, tasnádi és óvodás bérlet), összesen 8.138 bérletese volt. A felújítás előtt meghirdetett évadokhoz képest a restaurált színházépületbe való visszaköltözést követően három felnőtt és két diák bérletházzal, a szintén felújított nagykárolyi színházban pedig két felnőtt és egy diákbérletes házzal bővült a társulat bérletkínálata. 

Összesen 49.656 néző követte figyelemmel a színház produkcióit, amelyből 45.014 a társulat saját előadásait tekintette meg, 5.390 diáknéző volt, és 5.697 különböző vendégjátékok során láthatta az előadásokat, 3200 érdeklődő vett részt a VIII. IFESZT különböző programjain, valamint 1442 látogatója volt a Partiumi Színházi Estéknek: a székhelyen kívül 63, a székhelyen pedig 164 előadást játszottak. A társulat itthon és a székhelyen kívül (Magyarországon és Erdélyben) összesen 227 alkalommal lépett közönség elé.

(Forrás: Harag György Társulat)

süti beállítások módosítása