„Nem hagyott minket nyugodni a ki nem mondott“

Molnár Ferenc Liliomját újcirkusszal ötvözve állítják színpadra Kaszásdűlőn, Patkós Márton és Eke Angéla főszereplésével. Az alkotókat kérdeztük.

A városligeti vurstli bűvös sodrásában, a csodák és titkok zárt világában talál egymásra Liliom, a nagyhangú hintáslegény és Juli, az alázatos cselédlány. A sértődött Muskátné illetlen viselkedés rágalmával kitiltja Julit a körhintájáról, s ezzel elveszíti szeretett kikiáltóját is, mert Liliom kiáll a kis mindenes mellett és otthagyja a ringlit.

A káprázatos és tisztán öntörvényű városligeti élet hirtelen a nyomorgó mindennapok kimondott és kimondatlan küzdelmébe fordul át, ahol Megütik az embert… és… és nem fáj. De hogy létezhet a különc Liliom a saját szabályokkal rendelkező világ nélkül, és hogyan számol el földi tetteivel ez a csibész a másvilágon? - áll az előadás színlapján.

pat_eke.jpgPatkós Márton (Liliom) és Eke Angéla (juli)

Immár harmadik alkalommal mutatnak be új színházi előadást az Óbudai Nyár programsorozatán belül. Idén Molnár Ferenc Liliomja kerül színpadi, potosabban utcaszínházi terítékre. Dicső Dániel rendező és Deés Enikő dramaturg többek között arról is mesélt, hogy előbb volt az utcaszínházi miliő és az újcirkuszi forma, és ezekhez jött a Liliom, illetve hogy mi foglalkoztatja őket Molnár Ferenc szívszorítóan szép legendájában.

Amennyire erőteljes élmény Molnár Liliomját olvasni, annyira nehéz ugyanezzel az erővel színpadra állítani. Miért választottátok ezt a darabot?

Dicső Dániel: Ebben az esetben sokkal inkább a forma hívta elő a darabot. Az utcaszínházi jelleg, a nyitott tér egy olyan markáns látványt és műfaji sokszínűséget követel meg magának, amely ebben a különleges színházi térben leköti a nézőt, és az előadás minden pillanatában valami nagyon erős impulzust képes adni. Az újcirkuszi műfaj pontosan ilyen. Ehhez pedig olyan szövegre volt szükség, amely ezzel a látványvilággal homogén egységet alkot. A Liliom története, annak városligeti közege pedig egyértelműen közel engedte magához a cirkuszt.

Deés Enikő: Ez az áthatolhatatlanul zárt cirkuszi világ, a deviancia búvóhelye otthont kínált Molnár Ferenc figuráinak, akik különcségüket nyelvi sokféleségükből építik, akik mind-mind más és más, nyelvi regiszteren szólalnak meg. A történet figuráit mint nyelvi számkivetetteket kezeltük, akik a cirkuszba menekülnek a társadalom elől.

olvas.jpgDeés Enikő (balra) és Dicső Dániel (mellette) az olvasópróbán (forrás: FB)

Hogyan fog illeszkedni ez a sajátos forma az előadáshoz: betétként, illetve háttérjelenetekként, vagy valóban játszani fog?

Dicső Dániel: Egyszerűen érdekelni kezdett az újcirkusz, és ez a különös színtér, a kaszásdűlői panelek világa képes befogadni és elbírja ezt a látványos műfajt. Olyan kapcsolódási pontokat kerestünk történetben, hogy az attrakciók ne indokolatlanul a jelenetek mellett éljenek, hanem azokkal elválaszthatatlanul szerves egységet alkossanak.

Mi az, ami foglalkoztat titeket a Liliomban?

Dicső Dániel: A mindenek feletti, az örök szerelem létezése. Az egymáshoz való feltétlen elköteleződés, a tiszta kommunikációra való képtelenség, ami napjainkban a XXI. század eleji technikai fejlődés során, az emberi kapcsolatok elszemélytelenedésekor egészen másodlagosnak tűnhet.

Deés Enikő: Az erőszak mint nyelvi eszköz. Hihetetlenül összetett, nem lehet csak úgy elmenni mellette. Fontos és érdemes megvizsgálni, hogy mi rejtőzik mögötte, ahogy azt is, hogy felmenthető-e bárki is az agresszió alól.

cirk.jpgAndré Roland (jobbra) és a Commandarte Társulat (forrás: FB)

Mi volt a legnagyobb kihívás, illetve nehézség benne?

Deés Enikő: A Liliom a végtelenségig elemezhető, boncolható szöveg, és ez folyamatos éberséget kíván a munka során. Nem hagyott minket nyugodni a ki nem mondott.

Dicső Dániel: Mindezt pedig az sem könnyítette meg, hogy egy rövidített, háromhetes próbaidőszak áll csak rendelkezésünkre, ami sűrű és koncentrált próbafolyamatot jelent, de ennek ellenére sem szabad úgy éreznünk, hogy bármit is meg lehet úszni. Muszáj, hogy minden világos és jól érthető legyen.

A ti Liliomotok a „meséhez” vagy a „rögvalósághoz” fog közelebb állni?

Dicső Dániel: Bármennyire dominál a cirkuszi világ és varázsol el a látvány, a „rögvalóság” megmutatását rendkívül fontosnak tartottuk. És bár az előadás zenés, egy percig sem éreztem szükségét annak, hogy a musical szabályait kövessék a zenei betétek. Kizárólag a városligeti „cirkuszkarakterek” kaptak dalt.

Deés Enikő: Az nem volt cél, hogy a történet keserűségét elhallgassuk. Igyekeztünk a kettőt szorosan és egészséges arányban megtartani egymás mellett. Ez a folyamatos ellenpontozás hol jobban, hol kevésbé, de groteszk jelleget generál, ami a cirkuszi miliőbe szervesen beépül.

Hogyan alakult a szöveg?

Deés Enikő: Nagy változáson ment át, hiszen a mi színpadi változatunknak egy egyfelvonásos előadáshoz kellett alkalmazkodnia, így a darabot csaknem a felére húztuk. De megtartottuk az eredeti szerkezetet és mind a hét képpel dolgoztunk.

Dicső Dániel: Fontos volt számomra, hogy olyan képpel engedjük el a nézőt, ami egyértelműen boldog véget mutat és feloldozásról beszél. Ebben a térben, a panelházak között a pozitív befejezés lényeges döntés.

dicso_eder_vera.jpg                 Dicső Déniel (fotó: Éder Vera)

A bemutatót követően milyen utóélete lesz az előadásnak?

Dicső Dániel: Az előadás az Óbudai Nyár felkérésére jött létre, ők támogatnak minket és ez a felkérés ugyan egyszeri alkalomra szól, terveim között szerepel az előadás utaztatása országon belül, vagy akár egy budapesti befogadó tér megtalálása.  A tavalyi Sok hűhó semmiért előadásunk idén a Zichy udvarban kapott lehetőséget.  S bár a színészek és minden alkotó más-más társulatból érkezett, az előadás utóélete  nem az egyeztetésükön fog múlni.

...

Liliomot Patkós Márton, Julit Eke Angéla játssza, pratnereik: Bach Kata, Bakos-Kiss Gábor, Papp Endre, Balázsovits Edit, Karalyos Gábor, Döbrösi Laura és Valkó Bence. A látvány Márkus Sándor és Hajdu Bence, a jelmeztervek Cselényi Nóra munkái. Zenei Vezetőként Kéménczy Antal idézi meg a XX. század elejének hangulatát, dramaturgként Deés Enikő segíti a rendezőt, Dicső Dánielt. A cirkuszi attrakciókért a Commandarte Társulat szavatol.

A Liliom július 1-én, este 9 órától látható a 3K – Kaszásdűlői Kulturális Központ előtti téren.

süti beállítások módosítása