Évadzárás Marosvásárhelyen

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház két társulatának 312 előadását közel 66 ezren látták.

A júniusi évadzáró előadásokkal és rendezvényekkel a végéhez érkezett a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának 2016/2017-es színházi idénye.

A záruló évad a nézőszám stabilizálásának jegyében zajlott, azaz az utóbbi öt év során felfejlődött nézői érdeklődés fenntartása volt fontos.

unnamed.jpgA Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata (fotó: Rab Zoltán)

A Tompa Miklós Társulat itthon megtartott 150 előadására közel 35.000 néző váltott jegyet, a 17 idegenben játszott előadást 3.715 személy nézte meg. A Liviu Rebreanu Társulat a székhelyen 131 előadást tartott, ezeket közel 25.000 néző tekintette meg, míg a 14 vendégjátéknak 2.564 nézője volt. Tehát az össz nézőszám több, mint Marosvásárhely lakosságának egyharmada.

Az idegenben játszott előadások többsége fesztiválszereplés volt, mivel az évadban a korábbiakhoz képest sokkal több felkérést kaptak a társulatok. A Liviu Rebreanu Társulat 12, a Tompa Miklós Társulat 16 rangos színházi seregszemlére kapott meghívást, vagy nyert beválogatást. A fesztiválokon való megmérettetések jelentős díjakat is eredményeztek, ám a díjazás nélküli fesztiválokon – mint amilyen a MITEM - Budapest, DESZKA - Debrecen, Interferenciák - Kolozsvár, POSZT - Pécs, FNT - Bukarest – való részvétel kiemelt rangot jelent a színház számára. A jövő évadot tekintve, a Tompa Miklós Társulat az ősz során Csehországban, majd Szerbiában vendégszerepel.

A rövidre szabott nyári szünetet követően, a tervek szerint már augusztus végétől, a színház újabb előadásokkal várja a közönségét.

(Forrás: Marosvásárhelyi Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása