Apokalipszis a kőszegi várban

A Gergye Krisztián Társulata és a Kőszegi Várszínház július 7-én mutatja be Nyikolaj Koljada Murlin Murlo című darabját a kőszegi Jurisics várban. 

Apokalipszis most! Ha nem ma, akkor két hét múlva. Világvége-hangulat van Sipilovszkban, ebben az isten háta mögötti orosz kisvárosban, amelyet hiába is keresnénk a térképen – és amely mégis olyan valóságos, hogy valóságosabb már nem is lehetne. És valahonnan annyira, de annyira ismerős. Vagy a vegyikombinátból, vagy a csirkegyárból hoz szúrós szagot a szél, van kultúrház, van mozi, sőt van takaros park is: a régi nagyok tiszteletreméltó szobraival. 

lovagterem.jpgA kőszegi Jurisics vár Lovagterme

Mi kell még? Mire vágyik Olga, a kisváros félkegyelmű, rajongó prófétája? Mire vágyik a nővére, Inna, akinek a táskájában mindig van egy üveg bor, (esetleg vodka), a biztonság kedvéért? Mire vágyik Mihail, a szomszéd, a lakótelepi élet császára? És mire vágyik Aljosa, a messziről érkezett új albérlő? Hol a bűn, és mi a bűnhődés? Van-e megváltás? 

murlin_murlo_plakat-jooo.jpgAz orosz kortárs szerző, Nyikolaj Koljada ezekben a magányban, szeretetlenségben, unalomban, alaktalan vágyakozásban vergődő, tragikomikus figurákban könnyű és biztos kézzel teremti újra, írja tovább a „nagy orosz irodalom” hőseit, akik folyton akarnak – de sohase tesznek. Rendszerek jönnek és mennek, Sipilovszk örök. Hacsak nem szakad ránk mégis a világvége: már nemcsak a sipilovszki kórházban beszélik, bemondta a tévé is. Apokalipszis most! Vagy ha nem, hát két hét múlva. De az is lehet, hogy tegnap megkezdődött. 

A Murlin Murlo című előadás szerepeit Sipos Vera, Melkvi Bea, Farkas Sándor és Rózsa Krisztián játsszák. A díszlet és a jelmeztervek Trufusz Péter munkái, dramaturgként Ölbei Lívia segíti a rendező, Gergye Krisztián munkáját.

Az előadás július 7-én és 8-án látható a kőszegi Jurisics vár Lovagtermében, este fél 9-től. Az előadást 16 éven felülieknek ajánlják az alkotók.

(Forrás: Kőszegi Várszínház)

Kapcsolódó cikkek

Négy saját bemutató a Kőszegi Várszínházban

süti beállítások módosítása