Frenák Pál az M Stúdióban koreografál

A nyáron sem pihennek az M Stúdióban: Frenák Pállal próbálnak, szabadtéri lovas produkcióban közreműködnek és egy törökországi projektben vesznek részt. 

Erdély egyetlen mozgásszínházi társulata – saját meghatározásuk szerint – olyan kísérleti munkára szövetkezett, amely a színészi eszköztár lehetséges határait feszegetve, a mozgás- és táncszínház területén kíván új, formateremtő előadásokat készíteni. Többször vendégeskednek náluk magyarországi kortárstánc előadások és koreografálnak hazai alkotók. Fehér Ferenc például vendégként is többször megfordult egy-egy munkájával, és több előadást az M Stúdióban hozott létre. 

fotomstudio_frenak_proba.jpgTo_R (próbafotó)

Frenák Pál Birdie című koreográfiája is műsorra került a sepsiszentgyörgyi társulatnál, most pedig az ő rendezésében készül az M Studio következő évadának első bemutatója. A csapat már június folyamán elkezdett dolgozni a neves rendező-koreográfussal. A To_R című táncelőadást 2017. novemberében mutatják be a Flow Fesztivál második kiadásán. Mindkét esemény a Romániai Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jön létre. 

A társulat négy tagja közreműködik A csillagösvény népe című szabadtéri, táncos, lovas nagyprodukcióban, melynek bemutatója a Székely Vágta keretében lesz július 15-én, az Óriáspince-tetőn. 

Ezt követően a Tandem Turkey elnevezésű nemzetközi együttműködési programban vesznek részt: az M Studio, a Moira Kulturális és Ifjúsági Egyesület valamint az isztambuli Karakütü Egyesület közös szervezésében valósul meg a Looking At/For The Invisibles (A Láthatatlanok keresése – szabad fordítás) című utcaszínházi projekt. A Tandem projekt célja, hogy az utcán, az emberek között, a mozgásművészet és a színház eszközeivel hozzanak felszínre elhallgatott témákat, mutassanak be emberi sorsokat. 

Az együttműködés két részben valósul meg: július 17-22. között a sepsiszentgyörgyi csapat Isztambulba utazik, ahol ottani szociális témákat „visznek színre”: migráció, deportálás, határképzés emberek között, örmény örökség a török kultúrában, a török színház sajátosságai. A kiszállás során egy mozgásszínházi workshopra is sor kerül. A projekt második felvonása szeptemberben valósul meg, amikor a török csapat érkezik Sepsiszentgyögyre és az előzetesen feldolgozott témák helyi megközelítését vizsgálják utcai performanszok keretében. 

(Forrás: M Stúdió, Szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása