A kirúgott kaposvári színészek perelik a színházat

A kaposvári teátrum vezetése februárban felmondott négy középkorú színésznek, majd néhány hónap múlva szerződtetett négy, Vidnyánszky Attila osztályában végzett fiatalt.

A KAPOS-T információja szerint a kirúgott színészek (Horváth Zita, Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt és Lecső Péter ) együtt, több mint száz évet dolgoztak a Csiky Gergely Színházban. A hatóságokhoz benyújtott keresetükben a felmondás jogszerű és valós indokainak hiányán túl az egyenlő bánásmód törvényére hivatkoztak, vagyis álláspontjuk szerint az életkoruk miatt hátrányos megkülönböztetés érte őket.

jog.jpg

A teátrum jogi képviselője a felmondás okaként az Előadó-művészeti Törvényre hivatkozva a felsőfokú végzettség hiányát és az évadban kötelező előadásszám hiányát jelölte meg. A KAPOS-T információi alapján mindkét indok minimum sántít. A kötelező előadásszám a teátrum színészei közül összesen háromnak volt meg az előző évadban, vagyis ezen az alapon szinte a teljes társulatnak fel lehetett volna mondani. A július 10-ei első tárgyalási napon a színház jogi képviselője töröltette is ezt az indokot a felmondás okai közül.

Ami a felsőfokú végzettséget illeti, noha valóban egyiküknek sincsen színművész egyetemi végzettsége, közülük hárman rendelkeznek a MASZK Színészegyesület vizsgájával, amelyet a vizsga megszerzésekor hatályos, korábbi törvény szakirányú felsőfokú végzettségnek fogadott el. A KAPOS-T úgy tudja, a korábbi vezetés egyedül Kovács Zsuzsát szólította fel, hogy 2021-ig szerezzen megfelelő végzettséget, vagyis a másik három színész esetén elfogadta az általuk letett színészvizsgát. Az Előadó-művészeti Törvény egyébként a kiemelt státuszú színházak esetén 60%-os arányban írja elő a szakirányú felsőfokú végzettséget, azonban ennek teljesítésére 2018. január 1-ig haladékot ad.

horvath_kovacs_fabian_lecso.png                          Horváth Zita, Kovács Zsuzsa, Fábián Zsolt és Lecső Péter

 A kaposvári Csiky Gergely Színház áprilisban hozta nyilvánosságra, hogy társulati tagként szerződteti Vidnyánszky Attila kaposvári végzős osztályának négy tagját (Mikecz Estillát, Roehnelt Zsuzsannát, Krausz Gergőt és Stefánszky Istvánt), valamint Zsíros Lindát.

A KAPOS-T cikkének szerzője úgy véli, a négy törzsökös kaposvári színész elküldése egyszerűen helyet csinált Vidnyánszky Attila tanítványainak. „Vidnyánszky számára csupán az volt a presztízskérdés, hogy végzős tanítványai mindegyikének legyen állása” – fogalmaz a cikk a színházi potentát érdekérvényesítése kapcsán. A Vidnyánszky Attila osztályában végzett tizenöt fiatalból hatan a Vidnyánszky Attila által vezetett Nemzeti Színházhoz szerződtek.

A KAPOST-T-n megjelent cikk itt olvasható. 

(Forrás: KAPOS-T, Szinhaz.hu)

Kapcsolódó cikkek

A kaposvári színház a fiatalosság jegyében hirdetett évadot
Horváth Zita és Tóth Géza kapta idén a Nagymama-díjakat

süti beállítások módosítása