Három nap múlva indul a THEALTER

A független színházi előadások fesztiválja július 21. és 29 között sokszínű programmal és új helyszínnel várja az érdeklődőket Szegeden. 

A fesztivál első napján, a Kisszínházban lesz látható Pintér Béla és Társulata Szívszakadtig című legújabb előadása, melynek „alapötlete az a klasszikus horrortechnikát idéző fikció, hogy a szervátültetés – esetünkben: szívé – személyiség-átvitelt idéz elő a donor és a befogadó között.” A történet szereplőit – „szerető szülő, áldozatkész család, korrupt orvos, harcias jogvédő, régivágású bácsi, laza taxis, retardált gyerek” – Stefanovics Angéla, Enyedi Éva, Thuróczy Szabolcs, Friedenthal Zoltán, Szabó Zoltán, Pintér Béla, Hajdú Rozi és Hornyák Dóra formálják meg. 

szivsz_43_meszaros_csaba.jpgPintér Béla a Szívszakadtig előadásában (fotó: Mészáros Csaba)

Ugyancsak a Kisszínházban lesz látható július 22-én a Szegeden is jól ismert és kedvelt k2 Színház Sömmi. című előadása. A kísérletező kedvű társulat ezúttal Bereczki Csilla és Gábor Sára dramaturgok segítségével, Hegymegi Máté szöveg és mozgás egyensúlyára törekvő rendezésében Cserna-Szabó András 2015-ben megjelent, Rózsa Sándor történetét feldolgozó, „patakvértől nem mentes, de igaz érzelmekben is dúskáló” betyárregényét alakította színházzá. A humorral és élő zenével fűszerezett „ördögi eastern” alakjait Boros Anna, Borsányi Dániel, Domokos Zsolt, Erdélyi Adrienn, Horváth Szabolcs, Mészáros Martin, Piti Emőke és Viktor Balázs játsszák el. 

Július 24-én a Tünet Együttes különleges látványvilágú előadásával, Az éjszaka csodáival várják a nézőket a Kisszínházba. Szabó Réka koreográfus-rendező előadásában „az interaktív videotechnika, az animáció és a grafika ugyanúgy az előadás játékosai, mint a táncosok, Furulyás Dóra és Szász Dániel”, az alkotók játékosságának köszönhetően „a fény, a zene, a képzőművészet és a tánc végre valóban kiegészíti és kiteljesíti egymást” a produkcióban, amelyet a 7óra7 színházi portál beválogatott az év 40 legfontosabb előadása közé. Az élő szereplőkkel látványos interakcióba kerülő festmények, grafikák és animációk Mezei Ildikó és Taskovics Éva képzőművészek munkái. 

az_ejszaka_toldy.JPGAz éjszaka csodái (fotó: Mészáros Csaba)

A Régi Zsinagógában lesz látható július 23-án az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció Leszámolás velem című előadása. Édouard Louis Leszámolás Eddyvel című önéletrajzi regényének monodráma-változatát az előadás rendezője, Rába Roland és Zöldi Gergely adaptálta színpadra. Az előadás „főszereplője egy fiatal, mélyszegény környezetből származó homoszexuális férfi, Eddy, aki saját élettörténetét, gyerek- és kamaszkori megaláztatásait meséli el, túlélését egy olyan, megkérdőjelezhetetlen nemi szerepekkel bíró világban, ahol a férfinak »nem csak tökösnek kellett lenni, de tökös fiút is kellett nevelni«”. A saját különbözőségével és a környezetével egyaránt viaskodó Eddyt a tehetséges fiatal színész, Nagy Dániel Viktor „a teljes belső átlényegülés csodájaként teremti meg”. 

A fesztivál fő helyszínén találkozhatnak a nézők július 27-én a Nézőművészeti Kft. Testvérest című produkciójának szereplőivel is. Katona László, Scherer Péter és Simkó Katalin, valamint Gyulay Eszter dramaturg arra keresték a választ, „hogy van az, hogy két testvér ugyanabban a családban nő fel, ugyanolyan közegben, elvileg ugyanazt a szeretetet és törődést kapják, de mégis nagyon különbözőképpen tud alakulni a sorsuk?”. Az előadás szövegkönyve az alkotók saját élményeiből, a színészek improvizációiból, beszélgetésekből, szakirodalomból, olvasmány- és filmélményekből állt össze keserédes, szórakoztató és elgondolkodtató előadássá, melynek rendezője Scherer Péter. 

nezo_1_torjak_orsi.JPGScherer Péter és Simkó Katalin a Testvérestben (fotó: Torják Orsolya)

A Napraforgó című előadás július 28-án lesz látható a Régi Zsinagógában Pető Kata, Petrik Andrea, Formán Bálint, Sztarenki Dóra, Kárpáti Pál, Tolnai Hella, Kőszegi Mária és Hajduk Károly közreműködésével. A vidéki kisvárosban játszódó történet egy fiatal pár és tízéves gyermekük életébe enged bepillantást, az előadás „Lélektanilag pontos, színpadilag hiteles, igazi színház. Egyszerre mély és elemző: remek szituációkban látjuk a gyerekcsapatot, a családot, a tanár-gyerek-család interakciókat, a fásult apát”. Pass Andrea rendező egy kortünetre fókuszál, amelynek azonban nemcsak a tragikumát mutatja meg, hanem abszurditásából adódó humorát is, a felnőttek és a gyerekek szemszögéből egyaránt. 

Új helyszínen, a Grand Café Várkertben is kínál programokat a fesztivál, elsősorban a zene és az irodalom szerelmeseinek. 

Zsalakovics Anikó, az Andaxínház rendezője József Attila verseiből állította össze a Suttogók című előadást, amely „közvetlen jelentés a máról, az egymásrautaltság érzéséről, a szabadságról” Hajduk Károly, Jászberényi Gábor és Kroó Balázs előadásában. Az estet Czitrom Ádám, a budapesti jazz és underground szcéna sokoldalú gitárosának koncertje követi. 

suttog.jpg                      Kroó Balázs, Jászberényi Gábor és Hajduk Károly a Suttogók előadásában (forrás: Andaxínház)

A 2016 őszén alakult, fiatal színházi alkotókat tömörítő Y Csoport bemutatkozó előadása, a Kóda – utóirat két hegedűre különleges fúziója színháznak és komolyzenének: a két zenész barátságának, felnőtté válásának történetét bemutató előadásban Móga Piroska és Bognár Anita színésznők jóvoltából felcsendülnek Sosztakovics, Bartók, Max Richter, Paganini és Bach művei is. 

A Közmunka Színház – azaz Szabó Vera, Rácz Attila, Barna Gábor Botond és Szőke Szabolcs – Csitt, madarak! Csitt! címmel tart zenés felolvasóestet Thomas Bernhard temetéssel, előadó-művészettel és államhatalommal foglalkozó szövegeiből. A produkció dalait gadulka és tangóharmonika kísérettel hallhatja a közönség, az író pályáját, kíméletlenül kritikus gondolkodásmódját Thomas Bernharddal készült dokumentumfilmes, illetve televíziós interjúkból összeállított vetítés mutatja be az érdeklődőknek. 

A fesztivál fő helyszínén, a Régi Zsinagógában Martin Schick és Laura Kalauz alkotása, a CMMN SNS PRJCT (Common Sense Project) zárja a fesztivált július 29-én. A különleges fesztiváldarab passzív befogadóként is szórakoztató, de a játékos kedvű nézőknek lehetőséget ad az aktív részvételre is, hiszen „játszunk és játszanak velünk, miközben a kortárs tánc is reflektál önmagára, sok humorral”: A rendhagyó aukciót Raubinek Lili segítségével levezénylő Molnár Csaba, aki szerint „jó érzés nézőként részese lenni és felelősséget vállalni egyénileg és kollektíve egyaránt”, a 2015-ös OPEN Fesztiválon nézőként licitálva nyerte el az előadás szerzői jogát, az előadás magyar adaptációját a MU Színház és a SÍN Kulturális Központ támogatásával valósította meg. 

(Forrás: MASZK Egyesület) 

Kapcsolódó cikkek

A Mentőcsónak Egység az idei Thealter díszvendége
Idén a bemutatók lesznek a THEALTER fókuszában
Az idei THEALTER a tánc, a fizikai színház és a szegedi bemutatók jegyében telik

 

süti beállítások módosítása