Derzsi János: „Bárki a világot leharapná itt, hogy minden sikerüljön”

Derzsi János kapta az Évad Színésze díjat a Vörösmarty Színházban. A feol.hu ennek kapcsán beszélgetett a színművésszel – az évadról, a társulatról és Tarr Béláról.

A Jászai Mari-díjas színművész jelenleg a székesfehérvári Vörösmarty Színházban dolgozik. És nem csupán dolgozik, de a színház vezetése szerint igen jól dolgozik, amit a díj is bizonyít.

Elsőre nagyon meglepte, meséli az interjúban, de utána borzasztóan boldog volt. „Ezeket az elismeréseket szeretem a legjobban. Megkaptam már a filmkritikusok díját is, de a lelkemben ez nagyobb visszhangot váltott ki” – mondja, hozzátéve – „Jó dolog az, hogy a színház vezetése rám gondolt, de annak még jobban örültem, ahogy a társulat reagált a díjra, őszinte örömmel és tapssal üdvözöltek”.

derzsi.jpg                       Derzsi János (forrás: Kultúrbrigád)

Nagyon szerettem ezt az évadot, a szerepek, de a közönség visszajelzése miatt is. Számomra nagyon fontos, hogy miként reagálnak a nézők, és úgy vettem észre, hogy jól fogadták, amit tőlem láttak. Azt mindig érzi az ember, hogy igazi-e taps vagy csak illendőségből, a protokoll miatt csattan fel” – meséli az elmúlt évadról.

Derzsi János úgy látja, hogy a székesfehérvári „egy rettentően erős, jó társulat, az ország bármely színháza megirigyelhetné. (…) Bárki a világot leharapná itt, hogy minden sikerüljön. Talán a vezetés nem is tudja, mennyire így van ez” - fogalmaz.

A számára kedves székesfehérvári előadások között a 20013-as Lear királyt, az Európa, édes hazámat és a Hópehely hercegnő meseelőadást említi az interjúban. „Pedig tulajdonképpen úgy rángattak bele, de aztán kifejezetten élveztük az egészet. Mi, színészek csináltunk mindent, és aztán azt vettük észre, hogy jól működik” – meséli az utóbbiról.

art_europa_edes_hazam-30_4c_2.jpgDerzsi János és Kozáry Ferenc az Európa, édes hazám előadásában 

Derzsi János nem csupán kiváló karakterszínész, amit többszörösen bizonyított többek között Mundruczó Kornél rendezéseiben vagy éppen Tarr Béla filmjeiben, de különlegesen fejlett igazságérzékkel rendelkező színész is. Ha úgy érzi, hogy igazságtalanul és tisztességtelenül jár el vele szemben egy színházvezetés, legendásan hamar „borítja a bilit”. Ennek legismertebb példája az Újszínházból való távozása, amely annak idején a normál és a bulvármédiát is keresztül-kasul bejárta. (Aki kíváncsi, nézzen utána!)

A fehérvári színházban még nem téptem szerződést, jelképesen sem. Itt most nagyon jól érzem magam, más kérdés, hogy nyugdíjasként az anyagi problémák időnként nem esnek jól” – válaszolja a kérdésre, ami éppen erre a jellemvonására kérdez rá.

Tarr Bélával sokat forgatott együtt, ám Tarr a 2011-es A torinói ló óta nem rendez filmet. „Mondtam neki, ha mégis rendez, csak akkor forgatok vele, ha színes, szélesvásznú játékfilmet csinál, amelyben ott ülünk a tengerparton Cserhalmival és teázgatunk. Röhögött, és megígérte, ha ilyen lesz, majd szól” – meséli ezzel kapcsolatban Derzsi János.

torino.jpg                           Derzsi János és Bók Erika A torinói ló című filmben

Az interjúból az is kiderül, hogy milyen filmet forgat legközelebb és milyen új szerepekben látható a következő székesfehérvári évadban.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása