Hogyan kampányolnak a színházak a színészeik mellett?

Kampányidőszak van. No, nem politikai, a Kaszás Attila-díj utolsó fordulójában a színházak a közönséget biztatják szavazásra.

Elsőre nem esett le, hogy Szikszai Rémusz majdnem minden nap megjelenik a FB-posztok között – hol egy interjú, hol egy fesztiválos jelenlét formájában. Még akkor sem állt össze a kép, amikor a Radnóti Színház FB-oldalán rátaláltam egy László Zsolt szerint Gazsó György című cikk posztjára. Milyen kedves dolog, elmondják egymásról a véleményüket, gondoltam, miközben lejjebb pörgettem, és megláttam a Schneider Zoltán szerint Gazsó György című posztot. Mivel mást kerestem, nem olvastam bele, és valahol a Csomi szerint Gazsónál jöttem rá, hogy nem Gazsó György-évad van a Radnótiban.  

kaszas_dij.jpgA három versenyben maradt színész: Gazsó György, Krisztik Csaba és Szikszai Rémusz

Hogyan is van ezzel a Kaszás Attila-díjjal?  2008-ban a magyar kultúra napja alkalmából alapították azzal a céllal, hogy olyan díjat hozzanak létre, amelyről a pályatársak és nem politikusok döntenek. 2012-ben megváltoztatták az eredeti szavazási eljárást, és azóta az utolsó fordulóban a három jelölt közül a közönség választhatja ki, hogy ki kapja az elismerést. A díjra első körben a színházak jelölhetnek egy-egy társulati tagot (idén 38 nevezés érkezett), majd a második szakaszban a nomináltak titkos szavazással választják ki maguk közül a továbbjutó három színészt.

Az utolsó körbe idén Gazsó György színész, a Radnóti Színház tagja, Krisztik Csaba színész, aki a Vörösmarty Színházban, illetve a Forte Társulatban dolgozik és Szikszai Rémusz színész-rendező jutott, aki alapvetően szabadúszó, ám törzsökös tagja a Vádli Alkalmi Színházi Társulásnak és többször rendezett már a Szkénében.

laszlo-1200x480_domolky_d.jpgLászló Zsolt és Gazsó György egy olvasópróbán (fotó: Dömölky Dániel)

Fura dolog a közönségszavazás, a belé vetett hitemet néhány esztendőre romba döntötte, amikor egy gigantikus, talán több mint egyéves kampány után (már nem emlékszem, ki csinálta) a világ legjobb regénye az Egri csillagok lett. Ezt a hitet az Arany Medál-díj adta vissza, amely egy magánkezdeményezésként immár kilencedik éve kizárólag a közönség szavazati alapján ad elismeréseket több kategóriában is, és a győztesek listája kiváló alkotókból áll.

A Kaszás Attila-díj 2012. utáni névsora – Bányai Kelemen Barna, Borovics Tamás, Nagy Alfréd, Mészáros Tibor és Schneider Zoltán – szintén minimum megnyugtató. Annyi csavar van a dologban, hogy ebben az esetben egy színészre egy ember akár minden nap leadhat új és újabb szavazatot, ami némiképpen torzíthat a végeredményen. De lehet mondani, hogy a lelkesültség is jelez valamit.

for_10.jpgKrisztik Csaba A te országod előadásában (fotó: Mónus Márton)

Ami pedig az idei esélyeseket illeti, ahogy fent írtam, Gazsó Györgyért egy teljes színházi társulat megmozdult – egy cikksorozatban a Radnóti Színház több társulati tagját is meginterjúvolták, és ezeket a cikkeket gondos időzítéssel adagolják. Szikszai Rémuszt sem hagyták magára, elsősorban a Kultura.hun vele készült interjút pörgetik – az őt jelölő Szkéné Színház mellett a Vádli is. A Szkéné Színház ráadásul abban a furcsa helyzetben van, hogy náluk Krisztik Csaba is rendszeresen szerepel a Forte Társulat előadásaiban, így egy-egy megosztással őt is támogatják. Ennek ellenére úgy tűnik, ebben a versenyben Krisztik Csaba az, aki a kampányban talán leginkább magára marad: a székesfehérvári Vörösmarty Színház alig-alig „emel szót” érte, igaz, hogy a Forte Társulat több FB poszttal is támogatja.

szikszai_remusz_szabo_balazs.jpg Szikszai Rémusz (fotó: Szabó Balázs)

A tét tehát a színész és vele a színháza dicsősége, valamint a félmillió forintos pénzdíj. Ezek után nem marad más, mint a biztatás: aki úgy gondolja, szavazzon a Kaszás Attila-díjra augusztus 20-ig  (itt megteheti). Kíváncsian várjuk a végeredményt.

Török Ákos

süti beállítások módosítása