Nyári tóparti színházi játékok Egerben

Összesen 68 felnőtt- és gyermekelőadással várja az érdeklődőket az Egri Pinceszinház augusztus 19-ig az Egri Érsekkerti Nyári Játékokon, az Érsekkerti-tó partján.

Július 18-tól láthatják az érdeklődők a Stílusgyakorlatokat. Raymond Queneau műve egy körülbelül tíz soros alapszöveg 99 variációból álló taglalása. A grammatikai fordulatok, a beszédmodorok, a tájnyelvek, a formák és jelzőkészletek bravúros játéka nyelvi és előadói akrobatikát igényel a színészektől.

stilusgyakorlatok-3-foto.jpg       Stílusgyakorlatok (forrás: Egri Pinceszínház)

A Boeing-Boeing – Leszállás Párizsban című vígjáték nem újdonság a Játékokon. Bernard, a sztárépítész elegáns loftlakásában éli gondtalan életét. Ha menyasszonya megérkezik, mámorosan szeretik egymást. Ha másik menyasszonya érkezik meg, vele is mámorosan szeretik egymást. Ha a harmadik, vele is. Mert minden normális, modern férfinak három menyasszony az ideális, csak légiutas-kísérők legyenek, és menetrend szerint elkerüljék egymást. Persze egyetlen apró hiba is végzetes. Kettő még rosszabb. Ez az este a harmadik hibával kezdődik.

A Csoportterápia évek óta szerepel a fesztivál műsorán és egy előadás (augusztus 1.) erejéig idén is visszatér a mjuzikelkámedi felhőtlen, kacagtató, fényesen csillogó világa, ami ez esetben nem más, mint a Piróth Gyula Művelődési Ház II/6-os terme egy esős csütörtök délutánon. Ide érkezik hat vadidegen, három férfi és három nő egy csoportterápiára. Kezdetét venné az analízis annak rendje és módja szerint, azonban egy apró hiányosság hátráltatja a dolgok szokásos menetét. Hol lehet az orvos? A váratlan fordulatokban, felismerésekben és mulatságos epizódokban bővelkedő történet során további kérdések merülnek fel. Milyen problémákkal küzd egy operaházi balett-táncos, meddig lehet bírni 10 méterrel a felszín alatt a jeges Dunában búvárfelszerelés nélkül, vagy hogy mi történt Velencében ’85 nyarán.

csoportterapia-4-foto.jpgCsoportterápia

Jane Fonda és Robert Redford vitte sikerre a moziban Neil Simon Mezítláb a parkban című darabját, melyet augusztus 4-től igazi parki környezetbe helyeznek a Pinceszínház Eger színészei. Mint tudjuk, az ellentétek vonzzák egymást. De hogy ez a vonzalom elég-e az együtt maradásra, az már kérdéses. Ha adott egy gyönyörű és kiszámíthatatlanul bolond feleség, és egy céltudatos, komoly, mindent előre megtervező férj, vajon mikor csapnak össze először az indulatok? Nos, ha a kényes helyzetet még bonyolítja a nőcsábász szomszéd és a mindenbe beleszóló mama is, akkor aztán igazán kétséges lehet a boldog befejezés.  

És végül augusztus 13-tól egy csodaszép szerelmi történet bontakozhat ki a szemünk előtt a Mégegyszer, veled, ugyanitt című darabban. Mert milyen is egy igazi szerelem dramaturgiája? Egy férfi és egy nő találkozik, s a köztük lévő szikra beteljesülés után vágyakozik, melynek végkifejlete az örök egymásra találás öröme, és boldogan élnek együtt, míg meg nem halnak. Csak hogy itt nem ez a helyzet, mert ez a férfi és nő előzőleg már megtalált valaki mást, és vele él boldogan, míg meg nem hal. De mi van, ha ez a szikra mégsem alszik el? Lehet évente egyetlen hétvége alatt teljes értékű  kapcsolatot élni? És lehet két embert szeretni hosszú évekig őszintén?

boeing-3-foto.jpgBoeing-Boeing - Leszállás Párizsban

A kicsik sem maradnak színház nélkül, három zenés mesejátékkal várja őket a Pinceszínház Eger.

Várja a gyerekeket a Hoppláda, mely egy különleges, rendkívüli doboz, amiben csodák teremnek. Van, akinek repülővé változik, van, akinek versenyautóvá. Lehet, hogy bámulatos színekben pompázik. De az is előfordulhat, hogy beledugjuk a kezünk, és az óriássá nő. Bármi megtörténhet, ha van egy saját ládánk! Bármi! De ellátogathatunk a Négyszögletű kerek erdőbe is, ahol mindenki otthonra lel. S bár a legfontosabb dolog itt a szeretet, ezért nem mindig zökkenőmentes itt sem az élet, hiszen az olyan unalmas lenne! Nap mint nap kerülnek konfliktusba hol egymással, hol önmagukkal az itt élők, éreznek dühöt, fájdalmat, még félelmet is néha, ám egy dolog sosem kerül veszélybe: a barátság. És ellátogat a fesztiválra Pinokkió és Dzsepettó mester is.

További információk és részletes program az Egri Pinceszínház honlapján található.

(Forrás: Egri Pinceszínház)

süti beállítások módosítása