Mit érdemes megnézni a budapesti művészszínházakban?

Még javában tart a nyár, de feltartóztathatatlanul közeleg a következő évad. Sorozatunkban az őszi és téli bemutatókból csemegézünk.

Radnóti Miklós Színház / Ádám almái / Rendező: Szikszai Rémusz

Szikszai Rémusz rendezőként 2016-ban A párnaemberrel debütált a Radnótiban. Az előadás megosztotta a kritikusokat és a nézőket is, ami akár jót is jelenthet. 2015-ös Tartuffe-rendezése Tatabányán nem osztott meg senkit sem, sőt Szikszai Rémusz a POSZT-on elnyerte a legjobb dramaturgia díját, és Danis Lídia elhozta a legjobb mellékszereplő díját is. Kiváló előadás született, ami biztosan jót jelent.

almafannagy.jpgIllusztráció

Az Ádám almáit nem nagyon kell bemutatni, Anders Thomas Jensen filmje 2005-ben hatalmasat szólt Magyarországon. (Aki nem látta, nézze meg!) Sajátos hangvételű, skandináv feketehumor a közmunkára ítélt, neonáci Adamról és Ivanról, a hitbuzgó papról, valamint a kútrabló és bevándorló Khalidról és a nőket erőszakoló, alkoholista Gunnarról – és egy almás pitéről. A főbb szerepekben: László Zsolt (Ivan), Pál András (Adam), Schnieder Zoltán (Gunnar) és Rusznák András (Khalid). Egy ennyire telitalálatos filmet mindig istenkísértés színre vinni – kíváncsian várjuk, hogy sikerül mindez Szikszai Rémusznak és a Radnóti Színháznak. Az előadást október 21-én mutatja be a nagymező utcai teátrum.

Örkény István Színház / IV. Henrik / Rendező: Mácsai Pál

Az Örkény Színház bátran nyúl hatalmas irodalmi anyagokhoz. Így volt ez az előző évadban is, amikor Ascher Tamás és Gáspár Ildikó Thomas Mann József és testvérei című regényét állította színpadra. Emlékezetes és kiváló előadás született belőle. Most Shakespeare IV. Henrikjének mindkét részét kínálják októberben, Mácsai Pál rendezésében.

macsai_reviczky_zsolt.jpgMácsai Pál (fotó: Reviczky Zsolt)

Külön ízt ad az előadásnak, hogy a drámákat Nádasdy Ádám friss fordításában láthatjuk az Örkény Színház kitűnő színészeivel, valamint vendégként Herczeg Tamással, Kaszás Gergővel és zenészként Darvas Ferenccel. Mindebből az is következik, hogy a zene is fontos része lesz az előadásnak, amely szintén egy különös sajátossága az Örkény Színház előadásainak, gondoljunk a Mesél a bécsi erdőre akár, amely a legjobb színpadi zene díját nyerte el a legutóbbi POSZTon.

 

Katona József Színház / Ascher Tamás Háromszéken / Rendező: Pintér Béla

Legutóbb nagyot villantott a Katonában Pintér Béla A bajnok című darabjával és rendezésével. Túl az előadás érdemein és gyengéin (mert ilyenek is voltak), kisebb közbotrány kerekedett abból, hogy sokak szerint (és van igazságuk) minimum nem volt helyénvaló, hogy egy közismert kormánypárti politikus magánéletéből merítette a drámai alapanyagot.

ascher_nagy_marcell_all-horz.jpgAscher Tamás, Pintér Béla és Máté Gábor

Az egyik jobboldali orgánum, a Heti Válasz odáig ment, hogy a budapesti Katona igazgatójának magánéletét előásva azzal a kérdéssel álltak elő, miért nem ír előadást Pintér Béla arról, hogy Máté Gábor annak idején „abortuszra kényszerítette” a feleségét. Pintér Béla fejében – az arrogáns és ízléstelen megszólításra adott művészi válaszként – megszületett egy olyan darab ötlete, amelynek Máté Gábor, Ascher Tamás, Bezerédi Zoltán és Pintér Béla nevű szereplője is lesz és a témáját Máté Gábor nőkkel kapcsolatos viselt dolgai adják. Pintér Béla elmondta, hogy a készülő darab 98% százalékban a saját fantáziájából fog születni, ahogy ez A bajnok esetén is történt. Az Ascher Tamás Háromszéken szereposztás egyelőre még nem tudható, kivéve, hogy Bezerédi Zoltán szerepelni fog az előadásban, és a három rendezőt nem a három rendező fogja alakítani. Az előadást decemberben mutatja be a budapesti Katona.

Török Ákos

süti beállítások módosítása