Hétrétország - Kilencnapos fesztivált rendeznek az Őrségben

Több mint félszáz programmal, zenei produkciókkal, kiállításokkal, színházi előadásokkal, filmvetítéssel és nyitott portákkal készülnek az Őrségben a Hétrétország „köztiválra”.

Hogyan lett néhány éve Hétrétország fesztiválból köztivál? Egy szemléletváltást követően, amely részben szükségből, részben felismerésből fakadt. „Meglátogattam néhány - a miénkhez hasonló - vidéki fesztivált. Rájöttem, hogy bizonyos szempontból „egy húron pendülünk”, mi egy fesztiváltípust képviselünk, ami akár megérdemelné, hogy néven nevezzék. Ez a név lett a „köztivál”. Mindenhol a speciális helyi adottságokra és a helyi közösség alkotó részvételére építünk, amely jó esetben kiegészül a látogatók alkalmi közösségével. Ez volna a cél” – mondta két évvel ezelőtt Sülyi Péter, Hétrétország alapítója és fő szervezője.

hetretorszag-1.jpgForrás: oriszentpeter.hu

A programkínálatban is egy sajátos szemléletet követnek a köztiválok: „szeretnénk elkerülni a túlzásokat. Arra döbbentem rá, hogy nincs lényegi különbség egy kulturális túlkínálat és a szupermarketek túlkínálata között. Ugyanaz a mechanizmus működteti: elárasztanak olyan „termékekkel”, ami messze túl van a szükségleteden. Egyfajta önkorlátozást szeretnék a köztiválideológia részévé tenni: csak annyi programot viszünk bele a rendezvénybe (a minőségből, és nem a töltelékből!), amennyi egy ember számára még jószerivel befogadható” – fogalmazott ezzel kapcsolatban Sülyi Péter.

A Hétrétország programkínálatában a zenés produkciók (Müller Péter Sziámi AndFriends, rendhagyó prímástalálkozó Herczku Ágnessel és Korpás Évával, Lovasi András és barátai, Ripoff Raskolnikov Band, stb.) és pajtakoncertek mellett színházi előadások, gyermekprogramok, irodalmi estek, kiállítások, gyógynövényismereti és kerékpártúrák is szerepelnek. Szalafőn, az Égig Érő Paszuly Népmeseparkban augusztus 17-én négynapos tánctábor kezdődik. A Hétrét Filmklubban egy héten át peregnek esténként a filmek, többek közt Az állampolgár, az 1945, a Brazilok, valamint a Testről és lélekről című filmeket tűzik műsorra.

het_tanc.jpg                         Táncmulatság (fotó: Simon Attila)

A rendezvény ideje alatt az Őrség tizennyolc településén csaknem félszáz nyitott porta várja a látogatókat. A vendégek a saját túraútvonalukat követve bejárhatják az Őrséget, beléphetnek a vidéki udvarházakba, a kézműves műhelyekbe és képzőművészek műtermeibe. Megismerkedhetnek az állattartók, gazdálkodók napi munkájával, a házigazdák pedig őrségi ételkülönlegességekkel fogadják a vendégeiket.

Hétrétország augusztus 12-től 20-ig tart. Részletes program a köztivál honlapján található.

(Forrás: Szinhaz.hu, MTI)

Kapcsolódó cikkek

süti beállítások módosítása