Pintér Béla rendezése volt a legnépszerűbb a 27. THEALTER-en

A Forte Társulat V. vonósnégyese lett a legjobb a kritikusok szerint és a Szívszakadtig a közönség véleménye alapján. A junior díjat Widder Kristóf és a szentesiek kapták megosztva.  

A legnépszerűbb előadás közönségdíját Pintér Béla és Társulata nyerte el a Szívszakadtig című előadással. A kritikusok Horváth Csaba Bartók Béla zenéjére készített koreográfiáját, a Forte Társulattal színpadra állított Concerto / 5. vonósnégyes című előadást ítélték a legjobbnak. A fesztivál junior díját megosztva nyerte el Widder Kristóf Sztravinszkij Tavaszi áldozat című művének színpadra állításáért, valamint a szentesi Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának végzett hallgatóival létrehozott Szüfrazsisztek című előadás, melynek rendezője Csapiné Matos Ibolya drámapedagógus. 

szivsz_43.jpgPintér Béla a Szívszakadtig előadásában (fotó: Mészáros Csaba)

9 nap alatt, 9 helyszínen 4 ország 30 alkotócsoportja mutatkozott be a 27. szegedi nemzetközi színházi fesztiválon. Az Európai Fesztivál Szövetség EFFE-minősítését második alkalommal elnyerő művészeti fesztivál fontos missziója, hogy minél többek számára tegye elérhetővé a programokat: idén is több mint 50 eseményt kínáltak, a színházi előadások mellett ingyenes szabadtéri és szakmai programokkal és koncertekkel várták az érdeklődőket. A fesztivál lebonyolításában 27 önkéntes volt a szervezők segítségére. 

Az eseményekről a fotókkal illusztrált blog jr kurzus írásai tudósítottak, és idén is forgattak THEALTER Híradókat, melynek adásai szintén elérhetőek lesznek a fesztivál honlapján, illetve a Facebookon

vonos_dusa_gabor.jpg          V. vonósnégyes (fotó: Dusa Gábor)

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER fesztivál, amely a független színházak és alkotók egyik legfontosabb hazai fóruma, megjelenési lehetősége, találkozási pontja a közönséggel – amely idén is igennel szavazott a színházra Szegeden. A THEALTER hét éve új fejezetet nyitott a fesztivál történetében: az ismert és népszerű, érett alkotók felvonultatása mellett legfontosabb missziója lett a tehetséges és markáns hangon megszólaló új generáció felkarolása, bemutatkozásuk elősegítése. A szisztematikus munka beérett: nem csak a színpadon, de a nézőtéren is helyet követel magának az új generáció is, és adott a lehetőség a generációk közötti párbeszédre, együttműködésre, az odafigyelésre is mind az alkotók, mind a közönség részéről, amit a THEALTER egyik legfontosabb eredményének tartanak a házigazdák. 

A fesztivált szervező MASZK Egyesület munkatársai köszönik mindazok munkáját és együttműködését, akik részt vettek a 27. THEALTER előkészítésében és lebonyolításában, valamint fellépőiknek, partnereiknek, támogatóiknak, és természetesen a közönségüknek is a nagyszerű, kilencnapos színházi ünnepet. 

(Forrás: MASZK Egyesület)

Kapcsolódó cikkek

A Mentőcsónak Egység az idei THEALTER díszvendége

Idén a bemutatók lesznek a THEALTER fókuszában
Az idei THEALTER a tánc, a fizikai színház és a szegedi bemutatók jegyében telik

süti beállítások módosítása