Alföldi Róbert: „Nem lesz semmiféle balhé”

Stohl András lesz Tevje Alföldi Róbert Hegedűs a háztetőn rendezésében, amelyet a Papp László Budapest Sportarénában mutatnak be szeptember 10-én. 

A Zikkurat Színpadi Ügynökség előadása szeptember 10-én két alkalommal, délután és este is látható a Sportarénában. A bemutató után a darab országos turnéra indul. 

Alföldi Róbert a produkció mai budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy különleges feladat a Hegedűs a háztetőn színpadra állítása, hiszen egy híres musicalről van szó, amelynek produkcióját a jogtulajdonosok figyelemmel kísérik. Tehát semmiféle balhé nem lesz - jegyezte meg a rendező. 

_8013503photoshop_1.jpgAlföldi Róbert a sajtótájékoztatón (fotók: Toldy Gábor)

A producerek a darab bemutatásánál a társaságiadó-kedvezmény rendszerére (TAO), valamint a jegybevételre támaszkodnak, de a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja a produkciót, amelynek költségvetése - a vidéki előadásokkal együtt - mintegy 260 millió forint. 

Alföldi Róbert kiemelte: ugyanúgy tekint erre a darabra, a szereplőkre, a helyzetekre, mintha egy Shakespeare-művet játszanának, komolyan véve az adott pillanatokat. Az elmúlt évek nagyszabású produkcióit is ez a megközelítés jellemezte: kidolgozták azokat az emberi pillanatokat, viszonyokat, szituációkat, amelyeket az adott mű éppen felkínál. 

Alföldi Róbert arról is beszélt, hogy a darab arról szól, hogy ha vannak is különbségek közöttünk - más istenben hiszünk, más a kultúránk és mások a hagyományaink - a hétköznapi életben jól ellennénk egymással, ha a fejünk fölött nem találnák ki, hogy nekünk hogyan jó, kiket kell utálni és kiket szeretni. 

heg_1.jpgA teljes csapat

A darab arról is szól, hogy mit jelent a család, a szeretet, hogy elfogadjuk egymást akkor is, ha adott helyzetekben mást gondolunk. Arról szól, hogy nem így kéne élni, de ha már így alakult, akkor éljünk aszerint, hogy a legfontosabb dolgokat, a boldogságot, a szerelmet, a szeretetet, a családi összetartozást nem írhatja felül semmi - mutatott rá a rendező.

Mint hangsúlyozta, látványos musicalről van szó, olyan darabról, amely megpróbál nagyon egyszerű, ámde valódi, mély, szívet melengető dolgokról beszélni. 

Az Arénában 3000 néző befogadására képes, amfiteátrum-jellegű teret építenek fel. Az előadás díszlettervezője Menczel Róbert, jelmeztervezője Tihanyi Ildikó, koreográfusa Vári Bertalan, a zenei főmunkatárs Károly Kati. 

A főbb szerepeket Stohl András mellett Éder Enikő, Martinovics Dorina, Bánfalvy Eszter, Sodró Eliza, Pájer Alma, Kornis Anna, Csákányi Eszter, Szatory Dávid, Bányai Kelemen Barna, Fehér Tibor, Hevér Gábor, Lugosi György, Patkós Márton, Makranczi Zalán, Náray Erika és Misurák Tünde alakítja. Fruma Sára szerepében Tóth Gabi látható. 

                 Fehér Tibor, Hevér Gábor és Csákányi Eszter a sajtótájékoztatón / Fotógaléria!

A darabot Szombathelyen szeptember 16-án, Győrben 23-án, Debrecenben 30-án, Miskolcon október 7-én, Veszprémben október 21-én, Pécsett november 4-én, Zalaegerszegen 11-én, Nyíregyházán december 2-án játsszák. 

Minden idők egyik legismertebb musicalje 1964-ben mutatkozott be először a Broadway-n, és hatalmas sikert aratott. Címét egy Chagall-festménytől kölcsönözte, történetét pedig Sólem Aléchem Tóbiás, a tejesember című kisregényéből és más meséiből. A musical főszereplője a kis ukrán faluban, Anatevkában élő Tevje, a szegény ortodox zsidó tejesember, akinek a falu lakóihoz hasonlóan a hagyományok határozzák meg a mindennapjait. Derűsen él feleségével és öt lányával rozoga házában a faluban, ahol még egy ideig viszonylagos békességben megfér egymás mellett a keresztény és a zsidó lakosság. 

Magyarországon a Hegedűs a háztetőn bemutatója 1973-ban volt a Budapesti Operettszínházban, Bessenyei Ferenc Tevje-alakításával. Joseph Stein és Sheldon Harnick szövegeit G. Dénes György és Reményi Gyenes István ültették át magyarra, azóta a musicalt számos színházban játszották sikerrel. 

(Forrás: MTI, Szinhaz.hu)

süti beállítások módosítása