„Úgy érzem, picit a szakma outsidereként tekintenek rám”

Szamosi Zsófia színésznő félidős kismamaként mesélt a Vasárnapi Híreknek színházról, filmről és a gyerekvárás sajátosságairól a szabadúszó létben.

Szamosi Zsófia a Színház- és Filmművészeti Egyetem 2001-es elvégzése után egy évig Szolnokon, majd négy éven át a Vígszínházban volt társulati tag. Ezt követően tizenegy évet dolgozott a Pintér Béla és Társulatával, 2015 óta szabadúszó. Az élet, pontosabban a PanoDráma nem sokkal ezután megkínálta egy monodrámával, a Pali című előadásban Maléter Pál özvegyeként alakít emlékezeteset.

szamosi_meteor_film.jpg                 Szamosi Zsófia a Mindenki című kisfilmben (forrás: Meteor Film)

Már korábban és jelenleg is gyakran előfordul különféle független formációk (Mentőcsónak Egység, TÁP Színház) egy-egy előadásban, de láthattuk és láthatjuk filmekben (Mindenki, A martfűi rém, Vértestvérek), filmsorozatokban (Átok, Terápia) is. Az interjúból kiderül, hogy félidős kismama, és szívesen elvállalna egy állapotosnő-szerepet egy filmben.

Nagy drámai szerepekről álmodtam, csak hát akkor még nem ismertem a drámairodalmat, szóval nem tudtam, miből választhatok” – mesél az interjú elején a pályakezdés ábrándjairól és arról, mi valósult meg belőle. A Pintér Béla által írt és megrendezett darabok például nem a nagy drámai szerepek terepe volt, „de én mégis ott találtam igazán magamra. Ugyanakkor a független szféra ad egyfajta skatulyát is. Úgy érzem, picit a szakma outsidereként tekintenek rám, mintha szándékosan vonulnék ki a tradicionális dolgokból, mintha valamiféle lázadó underground lennék, pedig én csak egy színésznő vagyok” – emlékezik Szamosi Zsófia.

ujvilag_domolky.jpgSzamosi Zsófia az Újvilág előadásában (fotó: Dömölky Dániel)

A Mentőcsónak Egységgel létrehozott Újvilág című előadása egy fontos társadalmi jelenséggel, a fiatalok nacionalista radikalizálódásával foglalkozik. „Nem vagyok mozgalmár, én ezekben a darabokban is inkább a színészi feladatot látom, de persze van, amivel jobban, és van, amivel kevésbé tudok azonosulni. Az Újvilág témája számomra is fontos ügy” – mondja ezzel kapcsolatban, hozzátéve – „Nyilván megvilágosodni senki nem fog egy este alatt, de azért egy kis magocska elültetődhet a fejekben. A PanoDrámával egyébként már több olyan előadást is csináltunk, amely például a cigánykérdéssel foglalkozik, és alapvetően az a tapasztalat, hogy többnyire ahhoz az értelmiségi réteghez jut el, akiket amúgy sem kell nagyon meggyőzni. Ezért fontosak az osztálytermi előadások, ahová nemcsak budapesti elitgimnáziumok tanulóit hozzák el, hanem vidékről is jönnek, például roma gyerekek”.

Szabadúszóként mindig kockázatos dolog kiesni a színházi és filmes körforgásból, márpedig a gyerekvállalás egy színésznőnél járhat ilyen következményekkel. Szamosi Zsófia is tart ettől, mégis úgy gondolja, hogy „nagyon jókor jött most ez a gyerek. Valahogy kicsit leült körülöttem minden. Persze azért játszom továbbra is. Most úgy érzem, bírnék ennél többet is, de picit azért örülök, hogy kiengedhetek” – meséli.

pali.JPGSzamosi Zsófia a Pali előadásában

A gyerekneveléssel sem szeretne teljesen elvágni magát mindentől, például a játszótéren sem csak a gyerekekről tervezi beszélgetni. Nem biztos, hogy talál ilyen játszóteret – veti fel az interjú készítője. „Nem baj. Hámori Gabi is most vár kisbabát, szinte egy napra vagyunk kiírva decemberben. Legfeljebb majd egy játszótérre járunk” – szól Szamosi Zsófia válasza.

Az interjúból az is megtudható, hogyan keres azonosulási pontokat az adott szerepével, ebben mennyi az érzelmi és mennyi az intellektuális munka, és mit gondol arról, hogy a Mindenki című Oscar-díjas kisfilmben általa játszott tanárnőt az amerikai kritika Trumphoz hasonlította.

A teljes interjú itt olvasható.   

Kapcsolódó cikkek

Szamosi Zsófia: „Nagyon szeretnék társulatban dolgozni”
Oscar-díjat nyert a Mindenki című magyar rövidfilm

süti beállítások módosítása