A lengyel kormány próbált keresztbe tenni egy túl liberális fesztiválnak

Rendelkezésekkel és nyomásgyakorlással próbálták ellehetetleníteni a Woodstock Festival Poland nevű, 22 éve futó ingyenes rendezvényt.

A helyi belügyminisztérium a német határ menti Kostrzyn nad Odra városában rendezett fesztivált „magas kockázati faktorú tömegrendezvénynek” nyilvánította, amivel arra kötelezték a szervezőket, hogy a szokásos biztonsági személyzet létszámát megtöbbszörözzék – számolt be az esetről az Index. Eddig a biztosításban a határ túloldaláról érkező német biztonsági emberek is részt vehettek, de idén a fővárosból visszautasították a segítségüket.

woodstock_gordon_welters.jpgWoodstock Festival Poland (fotó: Gordon Welters)

A háromnapos rendezvény koncertekkel, toleranciát hirdető rendezvényekkel, rasszizmusellenes workshopokkal és egy focibajnoksággal kínálta meg a látogatókat. A fesztivál ötletadója az a Jerzy Owsiak, aki nem egyszer összekapott már a kormányzattal, idén például akkor, amikor kijelentette, hogy a lengyel Woodstock szívesen látja a menekülteket – amire a kormánypárt a Twitteren reagált egy mindenkinek szóló kérdéssel: Szeretné, ha Lengyelországban olyan fesztivált szerveznének, amin muszlim bevándorlók is részt vehetnek?

Hasonló gondolkodásmóddal, a másságtól való félelemre apelláló, idegengyűlöletet gerjesztő hangulatkeltéssel persze találkozhatunk itthon is, igaz nem egy ingyenes twitter árából jön ki, hanem plakát és levélkampányokra költött tízmilliárdokból. Legutóbb például a Migration Aid nevű szervezettől nemzetközi oltalmazás alatt álló, törvényesen itt tartózkodó menekültek Keszthely környéki táborozására reagált pánikot keltő és uszító hangnemben a FB-oldalán Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő. „Tisztában vagyunk azzal, hogy ez a Soros terv része. Az ügy azért is kiemelt figyelmet érdemel, mivel nem zárható ki, hogy ez a szervezett táboroztatás a későbbi betelepítések előszobája lehet” – szólt az azóta eltávolított üzenet.

A közeli Keszthely fideszes polgármestere, Ruzsics Ferenc pedig azt mondta az Indexnek, hogy személy szerint ő megakadályozná az üdültetést, ha az ő városában történne, de a közeli polgármesterekre hivatkozva azt is hozzáfűzte, „amennyiben ezek a dolgok körülöttünk fognak történni és a törvényes eszközökkel nem tudjuk megakadályozni, mindenképpen valamilyen tüntetést, megmozdulást fogunk szervezni”.

(Forrás: Index, Nyugat.hu)

süti beállítások módosítása