Fodor Tamás lesz Freud a Rózsavölgyi Szalonban

Jordán Tamás után most Fodor Tamás kelti életre a német pszichológust a Rózsavölgyiben.

A Rózsavölgyi Szalon 2013-ban már mutatott be egy előadást, ami Sigmund Freud életéből merített, az azóta is műsoron lévő Az utolsó óra című előadásban Jordán Tamás játssza a pszichológust, partnere pedig Alföldi Róbert. Az ismeretlen című produkcióban Fodor Tamás alakítja Freudot, partnerei Sütő András, Sztarenki Dóra és Varga Ádám lesznek.

Az utolsó óra is Freud idős korának egy epizódját mutatja meg egy találkozáson keresztül, ahogy Az ismeretlen is egy találkozás története, noha ebben az esetben egy kevésbé konkrét találkozásé. Nem sokkal az Anschluss után Sigmund Freudot a Német Birodalom elismerő nyilatkozat aláírására akarja kényszeríteni. Egy éjszaka a lányát elhurcolják, és ugyanezen az éjszakán egy idegen ugrik be kívülről az orvos dolgozószobájába. A furcsa látogató, úgy tűnik, mindent tud Freudról: az életéről, a gyerekkoráról, a félelmeiről. A két ember beszélgetéséből csak egyetlen magyarázat következik, ami azonban a köztudottan ateista Freud számára nem fogadható el – olvasható a színlapon.

fodor_ok.jpgFodor Tamás Az ismeretlen imázsfotóján (forrás: Port.hu)

De mégis, akkor mi az, amiben hisz? Ha mégis létezik Isten, hogy engedheti, hogy az emberiségen úrrá legyen a gonosz? Miért enged teret az ordas eszméknek, az immorális cselekedeteknek, az embertelenségnek? Miért állítja az embert olyan erkölcsi dilemmák elé, amelyek elvehetik tőle a jóba vetett hitet? Mi dolga van a hitnek a pszichoanalízissel? És miért beszélget ilyesmikről a világhírű pszichiáter egy különös jelmezbe bújt vadidegennel élete vége felé, egy nehéz nap éjszakáján? – teszik fel a kérdéseket az előadás alkotói.

Éric-Emmanuel Schmitt drámája az irodalomtudósok szerint kísérlet arra, hogy a gonosz jelenléte ellenére igazolja Isten létezését. Azonban a klasszikus teodiceákhoz képest a szerző nem törekszik radikális állásfoglalásra, sokkal inkább a kétségek és kérdések felvetésére helyezi a hangsúlyt. Az 1994-ben, Franciaországban színpadra került darab három Moliere-díjat is kapott: a legjobb írónak járót, a legjobb rendezésért és a legjobb előadásért.

A Rózsavölgyi Szalon bemutatóját Császi Ádám rendezi, Oláh Krisztina fordítása és Ugrai István átirata alapján. A díszletek Enyvvári Péter, a jelmeztervek Moskovits Krisztina munkái. Dramaturgként Ugrai István vesz részt az előadás létrejöttében.

Az ismeretlen bemutatója szeptember 7-én lesz a Rózsavölgyi Szalonban. Ezt követően szeptember 11-én, 12-én, 13-án és 29-én, valamint október 9-én és 31-én látható az előadás ugyanott. Minden esetben este fél 8 órai kezdettel.

süti beállítások módosítása