Vidnyánszky Attila négy rendezése ingyenes lesz a diákok számára

Vidnyánszky Attila három munkája mellett többek között Silviu Purcărete, Zsótér Sándor, Dér András, Sardar Tagirovsky és ifj. Vidnyánszky Attila fog rendezni a Nemzeti Színházban. 

Számomra attól nemzeti egy színház, ha megmutatja nekünk magyaroknak, a nemzet tagjainak, hogy kik voltunk, hogy kik vagyunk és leginkább azt, hogy kik lehetnénk” – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a keddi évadnyitó társulati ülésen. Hozzáfűzte: ezt abban az összetettségben teszi, amilyen összetett és amilyen különböző életeket élő a magyar nemzeti közösség, és mindezt úgy mutatja meg, hogy ez más nemzetek tagjai felé is inspiráló, sőt provokáló is lehet.

dbzol20170822008.jpgA Nemzeti Színház társulata (fotók: Balogh Zoltán / MTI)

Balog Zoltán kijelentette, hogy a Nemzeti Színház mai formájában, Vidnyánszky Attila igazgatóval és a társulattal bebizonyította, hogy a minőséget és a közönség nemesítését, másrészt az innovációt, a kísérletező színházi műhelyt nemcsak össze lehet egyeztetni, hanem sikerrel is lehet működtetni.

A teátrum ősztől négy előadását – a János vitéz, a Csongor és Tünde, a Tóth Ilonka és a Fekete ég - A fehér felhő című produkciót – a diákok számára ingyen játssza.

Balog Zoltán a teátrumnak ezt a lépését a rászorulók számára adott színházlátogatási lehetőség missziójaként értelmezte és méltatta.

A Bánk bán szeptember 21-i díszelőadása az első bemutatója az évadnak, amely a jeles évfordulók megünneplése jegyében zajlik, emellett számos programot valósítanak meg az évfordulókhoz kapcsolódva. A színház tizenegy bemutatót tart. Katona József műve mellett a Figaro házassága, az Úri muri, a Cseresznyéskert, az Egri csillagok, Az ügynök halála, a Házasság Palermóban, a Szent szörnyetegek, a Pogánytánc, a Woyzeck és A gömbfejűek és a csúcsfejűek című darabot tűzik műsorra.

dbzol20170822005.jpgVidnyánszky Attila igazgató az évadnyitó társulati ülésen

Vidnyánszky Attila igazgató elmondta, hogy az 1980-as évektől kezdődően tetten érthető a nemzeti színház fogalmának módszeres lejáratása, háttérbe szorítása. 2002-ben, amikor megépült az új Nemzeti Színház, a színházi elit egyként mondta ki, hogy felesleges és a nemzeti szónak semmilyen jelentése nincs már napjainkban. Hangsúlyozta: a jelenlegi épület tizenöt éve áll, itt kell dolgozni, tenni kell ezért a színházért, és akkor nagyon messzire jutunk. „Ez a mi Nemzeti Színházunk. Az a színház, amely a nemzeti gondolatot kell, hogy szolgálja az elkövetkező évtizedekben” – mondta.

A Nemzeti Színház idei tizenegy bemutatója közül négy nagyszínpadi, hét stúdiószínpadi produkció. Az évadban Vidnyánszky Attila (Bánk bán, Úri muri, Egri csillagok) mellett rendezni fog Silviu Purcărete (Cseresznyéskert), Bozsik Yvette (Pogánytánc), Zsótér Sándor (A gömbfejűek és a csúcsfejűek), Csiszár Imre (Az ügynök halála), Kiss Csaba (Házasság Palermóban), Dér András (Szent szörnyetegek), Sardar Tagirovsky (Figaro házassága) és ifj. Vidnyánszky Attila (Woyzeck) is.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Mit érdemes megnézni a nemzeti színházakban?
Ingyenes előadások diákoknak és Vidnyánszky három új rendezése a Nemzetiben

süti beállítások módosítása