Szeptemberben újra Örkény kert

Az Örkény Színház már hetedik alkalommal köszönti az új évadot a rendezvénnyel. A társulat színészei mellett más művészek produkciói is várják az érdeklődőket.

Szeptember 9-én, szombaton újra Örkény kert az Örkény Színházzal. Babits Mihály Jónás könyve című művét a társulat művésze, Csuja Imre előadásában hallhatjuk, fellép az Ewald rézfúvós együttes, a Soharóza kórus, az Amadinda ütőegyüttes, Ferenczi György és együttese, a programot pedig a társulat tagjai zárják az Örkény Esztráddal. 

TELJES PROGRAM

9.00-9.50, Madách tér

JÓGA A FÜVÖN LOVÁSZ ANDIVAL

10.00-10.45, Nagyszínpad

DANNY MESÉL

Danny Bain az Amerikai Egyesült Államokban született és nőtt föl. Zenélni hazájában, valamint Afrikában és Dél-Amerikában tanult, majd 2010-ben Magyarországra érkezett. Jellegzetes mesemondó stílusa afrikai zenei hagyományokra épül, tradicionális és saját népmeséket ötvöz fülbemászó dallamokkal és hipnotikus ritmusokkal afrikai balafon kíséretében. A Danny mesél program átfogó módon nyújt a gyerekeknek lehetőséget arra, hogy fejleszthessék nyelvi készségeiket, zenét és táncot tanulhassanak, és új kultúrákat és hangszereket fedezhessenek fel.

danny_mesel.jpgDanny mesél (forrás: Örkény Színház)

11.00-11.45, Nagyszínpad

SALAMON BEA ÉS A MÉTA

Az eMeRTon díjas MÉTA népzenei együttes 1983-ban alakult Pécsett, Salamon Beáta vezetésével. Tagjai a magyar népzene elkötelezettjei, magasan képzett zenészek. Salamon Beáta és kollégái komoly oktatási és kulturális tevékenységet végeznek, határainkon átívelő gyűjtőmunkájuk ma is tart, zenei rendezőként és producerként számos hazai és külföldi produkció sikeréhez hozzájárulnak. Salamon Bea rendszeresen zenél az Örkény Színház előadásaiban is.

11.00-15.00, Madách tér

JÁTSZÓHÁZ A PIROS KAKAÓVAL

 

11.00-14.00, Stúdió

TINTALÓ CIRKUSZ

A Tintaló Cirkusz egy szokatlanul kicsi cirkusz, ahol 20-25 gyermek számára van férőhely. És csak gyerekek számára! Ide a szülők nem léphetnek be! Ők csak a sátor oldalán elhelyezett lyukakon keresztül kukucskálhatnak, miközben a kicsik közvetlen közelről láthatják a mechanikus bábok 25 perces műsorát. Az aprócska porondon fából faragott elefánt, bohócok, légtornász, egyensúlyozó-művész ejti ámulatba a nagyérdeműt. Az előadás naponta többször is megtekinthető!

13.30-15.00, Közönségszervezés/Madách tér

VERS CSAK NEKED/DAL CSAK NEKED

 

14.30 és 16.00, Stúdió

BABITS MIHÁLY: JÓNÁS KÖNYVE

előadja: Csuja Imre                                                                                                                       

Babits Mihály a Jónás könyvében fogalmazza meg a szellem emberének kötelességét a „világ hatalmai” ellenében, a kiállás feltétlen parancsát az európai kultúra és humánum mellett, az erőszak és a bosszú elvetését.

Az önironikusan megrajzolt Jónás dühödt prófétálásán kívül a világban szükség van a megbocsátó Isten kegyelmére is: ez Babits szellemi végrendelete a világégés előtt álló Európa és Magyarország számára.

jonas_konyve_csuja_imre.jpg         Csuja Imre a Jónás könyvében

15.10-15.40, Kisszínpad

EWALD RÉZFÚVÓS EGYÜTTES

Az Ewald Rézfúvós Együttes az ország egyik legismertebb fúvós együttese, nyitottak minden stílus és irányzat, a könnyebb és komolyabb műfajok felé egyaránt – az egyetlen kritérium számukra a minőség. Az Együttes 1996-ban alakult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem akkori hallgatóiból. Tagjai: Bakó Levente, Tarkó Tamás, Kovalcsik András, Magyar Péter, Peresztegi Attila.

16.00-16.30, Nagyszínpad

SOHARÓZA

A Soharóza NOISE című előadása specifikusan a 2017-es Örkény kertre készült. A 25 tagú énekes társulat – mint minden produkciójuk esetében – közösségi zeneszerzői módszerek és improvizatív zenei játékok mentén állítják össze a 30 perces műsort, melynek fókuszában most a nagyváros élhetősége (vagy élhetetlensége), azon belül is a mindennapi városi zaj áll. A tagok szokásukhoz híven a tisztán zenei anyagokon túl hanggal, zajjal, testtel és térrel kísérleteznek. A rövid előadásban felvillan Nagy Fruzsina jelmeztervező néhány régebbi alkotása, illetve megjelenik Jónás Vera, hogy a kórussal közösen mutassa be Rubik Ernő Zoltán egyik legújabb szerzeményét.    

soharoza.jpgSoharóza

17.00-17.30, Kisszínpad

LUKÁCS MIKLÓS TRIÓ – CIMBIÓZIS

„Úgy komponáltam erre a trióra, hogy kamarazene-szerűen szólaljunk meg, ahol minden zenész egyforma súllyal van jelen. Ezért is választottam névnek a Lukács Miklós Trió – Cimbiózist, mert a köztünk lévő szimbiózis kulcsfontosságú. Nem teljes kompozíciókat, hanem irányokat írok meg. Nagyjából húszperces számok lesznek a koncerteken, amik két vagy három részre tagolhatók. A két fő szakasz a “prologue” és az “act”, és az actot is megelőzheti egy rész. Ez a zenei szövet teret enged a szabad játéknak, annak ellenére, hogy vannak kifejezetten kötött, a kortárs klasszikus zenére emlékeztető részei is" - fogalmazott Lukács Miklós, a trió 2013 eleji megalakulásakor a Fidelio.hu-nak adott interjúban.

A Cimbiózis tagjai: Lukács Miklós - cimbalom, Baló István - dob, Orbán György – nagybőgő

18.00-18.30, Nagyszínpad

AMADINDA

Az Amadinda együttes 1984-ben alakult meg, tagjai a budapesti Zeneakadémián végezték tanulmányaikat. Az együttes a már klasszikussá vált ütőhangszeres kompozíciók bemutatása mellett a kezdetektől fogva megkülönböztetett fontosságot tulajdonított annak, hogy működése inspirációt nyújtson magyar és külföldi zeneszerzőknek egyaránt. John Cage, Ligeti György, Steve Reich: a XX. századi zenetörténet e három meghatározó alakja is darabot komponált az Amadinda számára.

 

Az együttes szoros szakmai és emberi kapcsolatban volt Kocsis Zoltánnal, aki az elmúlt hat évben visszatérő vendége volt az Örkény kertnek, és aki tavaly, halála előtt pár héttel még fellépett. Az Amadinda idén az ő emléke előtt tiszteleg, ezt a fellépést neki ajánlják.

amadinda.jpgAmadinda 

19.00-19.45, Kisszínpad

FERENCZI GYÖRGY 1SŐ PESTI RACKÁK

A Ferenczi György 1ső Pesti Rackák együttes műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a forradalom tisztelete. Így fér össze a „kalotaszegi hajnali” Petőfi és Gérecz Attila verseivel, Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció során nem muzsikálnak forradalmi verseket, mert még nem vettek részt forradalomban, ezért nem éreznék hitelesnek. Fontosnak tartják azonban párhuzamba állítani e két forradalmár költő műveit, mert egy nemzet szabadságharca mindig megmutatja az illető nemzet igazi arcát.

20.00-22.00, Nagyszínpad

ÖRKÉNY ESZTRÁD

Egy prózai színház kirándulása a zenés műfajokba, a klasszikus zenétől a jazz-en át a rockzenéig. Mint évek óta mindig, a nagyon várt koncerten mindenki olyan számmal lép fel, amit erre az alkalomra választott, és amit csak ma este ad elő. Mivel az Örkény kert a VII. kerület és az Örkény Színház közös rendezvénye, az Esztrádban ismét fellép a társulattal Vattamány Zsolt, a kerület polgármestere.

Zenei vezető: Kákonyi Árpád

(Forrás: Örkény Színház)

süti beállítások módosítása