„Nekünk a művészi innováció be- és megmutatása a feladatunk”

„Nem lesz új irány” – A Trafó új igazgatója, Barda Beáta a Magyar Narancsnak nyilatkozott.

Szeptember 1-étől Barda Beáta, a Trafó eddigi művészeti vezetője veszi át a kortárs művészeti központ irányítását Nagy Józseftől. Az új igazgató az interjúban elmondta, ez már a tizenkettedik szezonja lesz a Liliom utcai intézményben, 2006 óta ül ugyanannál az asztalnál. Már a kezdetektől „szaladgált” a Trafó környékén, korábban a Millenárison és a Pro Helvetiánál is dolgozott. Bár tanári és dramaturgi diplomája is van, eredeti szakmáiban keveset dolgozott: „ezt a nyüzsgöncséget, úgy látszik, jobban bírom” – mondja.

17062860_abcf37daf99f37d13bd1230695d2a5b8_o.jpgBarda Beáta (fotó: Kaszás Tamás)

A Trafó céljairól azt vallja, „nekünk a művészi innováció be- és megmutatása a feladatunk”, hozzátéve, hogy „az ilyen alkotásokról nem mindig könnyű beszélni”. Igazgatóként az eddigi munkát szeretné folytatni: „nem új irány lesz, nem lesz új irány, a legfontosabb talán a nyitottság, a rugalmasság, az érzékenység, a kíváncsiság és a figyelem”. Neki személyesen pedig az a fontos, „mennyire reflektált egy előadás”.

Az évad fontos eseménye lesz a negyedszerre megrendezett dunaPart, a kortárs magyar előadóművészeti platform november végén és december elején, ahova külföldi szakembereket hívnak meg, hogy megismerjék a jelen magyar művészeti törekvéseit. Sok új bemutatóval is készülnek, többek között Kárpáti Pétertől vagy Fekete Ádámtól, januártól márciusig pedig a fiatal táncosoké lesz a főszerep: Fülöp László, Vass Imre, Dányi Viktória, Vadas Tamara, Biczók Anna vagy éppen Furulyás Dóra.

Az interjú teljes terjedelmében a Magyar Narancs 2017. augusztus 24-i számában olvasható.

Kapcsolódó

Barda Beáta: „Minőség ritkán nő ki a semmiből”
Barda Beáta lesz a Trafó igazgatója

 

süti beállítások módosítása