„Stohl teljesen odavan azért, ahogy én udvarolok neki”

„Alföldi Hegedűs a háztetőn-rendezése sötétebb színezetű” – Hevér Gábor a Magyar Narancsnak nyilatkozott.

Hevér Gábor 2013 óta a Vígszínház társulatának tagja, de rendszeresen játszik az Átriumban is, többek között az Alföldi Róbert rendezte Az Őrült Nők Ketrecében, ahol Stohl Andrással alkotnak párost. Most ismét Alföldivel és Stohllal készül a Hegedűs a háztetőn című produkcióra, anyaszínházában pedig a Háború és békében Bolkonszkij herceget alakítja majd.

orult_dudas.jpg                           Stohl András és Hevér Gábor Az Őrült Nők Ketrecében (fotó: Dudás Ernő)

Az interjúban először látványos fogyásáról kérdezték. A 48 éves színésze elmondta, kollégáitól vette az ötletet, akik közül többen szintén fogyókúrába kezdtek. A Hegedűs a háztetőnben a mészáros szerepét fogja játszani, ott már hastömésre lesz szüksége a teljes hitelességhez. A darabról elmondta, „jól megírt mese”, ahol a szerzők „nem akartak sötét tónusokkal dolgozni”, Alföldi rendezése viszont „sötétebb színezetű” lesz, ahogy Az Őrült Nők Ketrece is az.

Négy éve tartozik a Vígszínház társulatához, ahová Stohl Andrással együtt szerződött át az Alföldi-éra végén a Nemzeti Színházból. A Víg „másfajta közeget, másfajta gondolkodást” jelent, mint a Nemzetiben megszokott, de – szemben a Stohl távozásakor felmerült pletykákkal – nem akarja elhagyni anyaszínházát. „Sokan gondolták, hogy én is elszerződöm a Vígszínházból. Nagyon viccesnek tartom, ha úgy tekintenek ránk, mint Stanra és Panra. Rengeteget játszunk együtt, napi szinten találkozunk, mondhatni, barátok vagyunk, de az életben külön utakon járunk” – mondta. Az Őrült Nők Ketrecében alakított párosuk szerinte annál jobb lesz, minél idősebbek lesznek, Stohl pedig „gyakran mondogatja, hogy teljesen odavan azért, ahogyan én udvarolok neki”.

hevergabor_foto_szucs-szabo_marianna_dsc_4576.jpgHevér Gábor (fotó: Szűcs-Szabó Marianna)

Beszélt arról is, sokáig volt szabadúszó, de elege lett „a lézengő ritterségből, a sehova sem tartozásból”. Bartis Attila Rendezés című darabjában a rendező szerepét játssza, ezzel kapcsolatban elmondta, fiatalon sok előadást rendezett, de aztán nem folytatta. „A lustaság meg a félelem is közrejátszott abban, hogy felhagytam vele. Nem tartom magam elég olvasottnak, holott az utóbbi években sokan kapacitáltak, hogy folytassam a rendezést. Talán nem hiszek eléggé magamban, illetve nem találok olyan darabot, amit érdemes színpadra vinni” – vallotta meg. Egy csúfos bukásáról is beszámolt, miután Zsótér Sándor azzal gratulált neki, hogy hatan visszakérték a jegy árát, ami még neki sem sikerült.

Színészi munkájáról azt mondta, nem munkaalkoholista, megelégszik havi 15 előadással. Nem kifejezetten szereplős típus, jobban vonzza, hogy beljebb kerüljön egy figurába. „Mi, színészek tök normális emberek vagyunk, azzal a különbséggel, hogy nekünk megadatik a lehetőség, hogy naponta három órára megbolonduljunk” – tette hozzá. Bár megvan a véleménye a dolgokról, a nyilvános szereplésektől tartózkodik. „Az a célom, hogy a néző ne a tegnapelőtti felszólalót lássa bennem, hanem a karaktert, akit éppen játszom. Hogy ne mondhassák rám, ő az, aki ágált a kormány mellett vagy ellen. Szimplán szakmai okokból nem állok fel politikai színpadokra” – mondta.

Hevér Gábor beszélt még az Igenis, miniszterelnök úr!-ban és az Átriumkloridban játszott szerepeiről, rockénekesi éveiről, és hogy mit mondogattak neki „atyai jóbarátai”, Garas Dezső és Hollósi Frigyes.

Az interjú teljes terjedelmében a Magyar Narancs 2017. augusztus 24-i számában olvasható.

Kapcsolódó

Bíró Kriszta: „Szeretek Hevér szemébe nézni”
Vajon tényleg érdekli a közönséget a színház belső világa?

süti beállítások módosítása