Különleges bemutatóra készül a Nylon Group az Akváriumban

Eke Angéla és Márkus Sándor gigantikus nylon alakzatai ezúttal Gergye Krisztián rendezésében kerülnek színpadra.

A Nylon Group 2012-ben alakult felnőttbábszínházi formáció, akik a bábszínház új irányzatainak kísérleteit nemcsak belföldön, hanem nemzetközi szinten, több kontinensen is bemutatták már. A társulást Belgiumban Young Talent díjjal, 2016-ban Eke Angélát pedig Junior Prima díjjal tüntették ki.

falanszter_nylon2.JPGNylon Group (Márkus Sándor, Eke Angéla)

A Nylon Group – azaz Eke Angéla és Márkus Sándor – egy teljesen új bábtechnikát hozott létre. Ennek a technikának a középpontjában a konkrét elemmé preparált nylon áll, amit levegővel fújnak fel, és egyfajta "fordított marionett" technikával, zsinórokat használva, belülről ők maguk mozgatnak.

Missziójuk, hogy bebizonyítsák, a báb műfaj ma is képes a megújulásra, és ugyanolyan érvényes hangon tud megszólalni, mint bármelyik másik előadó-művészeti műfaj. Elsősorban kísérleti felnőtt bábelőadások létrehozásán dolgoznak a cselekmény-színház és az interaktivitás színházi formanyelve határainak keresésével, belevonva a báb műfaj progresszív irányait, art gasztronómiát, élményszínházat, mindezt színházi eszközökkel és dramaturgiával szabályozva, egyedi atmoszférateremtő zenei kísérletekkel fűszerezve.

Az elmúlt években a Nylon Group performanszait és egész estés előadásait a két alapító, Eke Angéla és Márkus Sándor rendezték és játszották is. A most bemutatásra kerülő Falanszter előadás az első alkalom, hogy rendezőként valóban egy külső szemet kértek fel, Gergye Krisztián személyében. Gergye közismert interdiszciplináris alkotásairól, ahogyan a tánc, a színház és az utóbbi években egyre erőteljesebben a bábszínház eszközeivel egyszerre fogalmazó produkciókat hoz létre.

falanszter_nylon.JPG

A Falanszter Madách örökérvényű művének ihletéséből született, ám a kezdő gondolattól a kísérletezés messzire vitte az alkotókat. A zenei világot Puskás Dániel álmodta az előadáshoz. A Falanszter nylon „bábja” a társulat eddigi leghatalmasabb alkotása. A több méter hosszú és két méter magas alkotásban a kint és bent világát, a határok keresését fogalmazza meg a két színész.

A teremtés önmagában elegendő-e az új létrejöttéhez? Mi magunk istenek vagyunk-e? Tudjuk-e, akarjuk-e befolyásolni a teremtést?  Meddig vagyunk képesek a túlélésre, ha fejlődésünket külső erők manipulálják? És az anyag, amiben növekszünk, vajon mikor hal meg? Ezekre a kérdésekre keresi szótlan megfejtését legújabb előadásában a Nylon Group, akik az eddigi legnagyobb nylon báb teremtése közben válnak önmaguk áldozatává.

 

A produkció augusztus 31-én este 8-kor lesz látható az Akváriumban; ebben a formában, ebben a térben egyetlen alkalommal kerül a közönség elé. Az előadás a KUNSZT Alapítvány és a Manna segítségével, a Végtelen Tér Színház támogatásával jött létre.

(Forrás: Manna Produkció)

süti beállítások módosítása