Hitchcock világa elevenedik meg a Játékszínben

Horgas Ádám a brit mester krimiklasszikusát, a 39 lépcsőfokot viszi színre Lengyel Tamás és Nagy Sándor főszereplésével.

A Játékszínben elkezdődtek a 39 lépcsőfok című krimi-vígjáték próbái. Horgas Ádám rendezését október 14-én mutatják be a Teréz körúti színpadon. A négyszereplős darabban először játszik együtt Lengyel Tamás és Nagy Sándor, a további szerepekben Lévay Viktória és Szirtes Balázs látható.

fent_banktamas_horgas_adam_lent_nagysandor_lengyeltamas_levayviktoria_szirtesbalazs.jpgBank Tamás igazgató, Horgas Ádám rendező és a színészek (fotó: Juhász G. Tamás)

A rendezés különlegessége, hogy a négy szereplőből csak egy színész, Lengyel Tamás alakít egyetlen szerepet, Lévay Viktória négy női karaktert játszik, a maradék huszonhat figurát pedig mindössze ketten, Nagy Sándor és Szirtes Balázs elevenítik meg – ettől az eredeti kémtörténet bűnügyi komédiába fordul. A színészeknek óriási kihívást jelent a szerephalmozás, ami ugyanakkor virtuóz játékra is lehetőséget ad. 

Horgas Ádám, szokásához híven, ismét összművészként állítja színpadra a produkciót, maga szerezte hozzá a zenét, emellett a koreográfiát és a videóanimációt is jegyzi. „Hitchcock 1935-ben készült filmje olyan klasszikus, mely a kémfilmek stílusát alapvetően meghatározta. Megoldásait sokan próbáltak utánozni később. Az ártatlanul megvádolt hős, az összebilincselve menekülés, vagy a vonatos üldözés elsőként a 39 lépcsőfokban jelentek meg. A játék során azonban a mai filmes toposzokra szeretnék rájátszani, mint például a szuper lassított akciópillanatok, vagy a horror klisék, amik tovább erősíthetik az előadás humorát” – emelte ki az olvasópróba után a rendező. Horgas Ádám alkotótársai Bujdosó Nóra jelmeztervező és Horgas Péter díszlettervező.

A 39 lépcsőfok John Buchan 1915-ös regényének és Alfred Hitchcock 1935-ös filmjének adaptációja. Patrick Barlow 2005-ben, Londonban rendezte meg a színpadi változatot, amely óriási sikert aratott, és azóta bejárta a világot. A Játékszín október 14-i bemutatója után folyamatosan műsoron tartja a krimi-vígjátékot, amely októberben még három alkalommal látható.

(Forrás: Játékszín)

süti beállítások módosítása