Első erdélyi turnéjára indul az Operaház

A Kárpát-Haza OperaTúra első fejezetében 2017. szeptember 4. és 21. között Erdély és Partium nyolc városát keresi fel a Hunyadi László, valamint A víg özvegy balettváltozata.

Tizenkét kamion, kilenc autóbusz, valamint a Magyar Állami Operaház szólistái, a Magyar Nemzeti Balett, az Opera Zenekar és az Opera Kórus összesen 380 művésze és munkatársa vesz részt a 133 éves dalszínház első erdélyi és partiumi turnéján. A Kárpát-Haza OperaTúra célja, hogy az Opera nagyszabású előadásai a határon túli valamennyi vidéken elérhetővé válhassanak az ott élő magyar közösség, de akár a többségi társadalom számára is. Minderre az Operaház várhatóan csaknem másfél évig tartó felújítása adott alkalmat.

vig_ozvegy4_foto_csibi_szilvia.jpgA víg özvegy (fotó: Csibi Szilvia)

Az OperaTúra szeptemberi állomásai Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda, Székelyudvarhely, Marosvásárhely, Nagyvárad, Temesvár, Arad és Kolozsvár. „Habár az Operaház alapítása 133 éve az összmagyarság egyetlen ilyen intézménye, sohasem járt még ezekben a városokban” – hangsúlyozta Ókovács Szilveszter főigazgató. „Olyan műveket viszünk, melyek nem spórolni igyekeznek a művészi tartalommal.” Minden városban két napot időzik a társulat, az első napon Erkel Hunyadi László című operája, a másodikon Ronald Hynd Lehár Ferenc világhírű operettjének zenéjére készített balettje, A víg özvegy látható, a nézők pedig jelképes árú jegyek mellett operaházi ajándékcsomaggal is gazdagodnak, amiben könyv, DVD és CD lemez is megtalálható.

Erkel Ferenc első mesteroperáját, mely bemutatója óta megszakítás nélkül a magyar repertoár megbecsült darabja, 2012-ben mutatta be új rendezésben a Magyar Állami Operaház. A turné alkalmával az előadás kettős szereposztásban látható. A főbb szerepekben az Opera olyan vezető énekeseit láthatja-hallhatja a közönség, mint Miklósa Erika vagy Kolonits Klára, mellettük számos erdélyi születésű művész, így a címszerepet alakító Kiss B. Atilla és Pataki Adorján, valamint Gara Mária szerepében Kriszta Kinga is fellép. Az előadásokat az egyik legelismertebb magyar karmester, Medveczky Ádám mellett a kolozsvári születésű Jankó Zsolt dirigálja.

hunyadi3_foto_csillag_pal_1.JPGHunyadi László (fotó: Csillag Pál)

Lehár Ferenc A víg özvegy című népszerű operettjéből Ronald Hynd brit koreográfus készített balettet 1975-ben az Ausztrál Balett megbízásából. A darab témaválasztása újdonságnak számított, mivel korábban senki sem próbált operettet balettszínpadra ültetni. A 40 éve töretlen sikerrel játszott mű magyarországi bemutatójára 2014-ben került sor az Erkel Színházban. A szeptemberi turnén a balettet kettős és hármas szereposztásban láthatja a közönség. A népes szereplőgárda soraiban a Magyar Nemzeti Balett Étoile-jai, Tanykpayeva Aliya, Leblanc Gergely, Felméry Lili és Oláh Zoltán is láthatók lesznek. A produkciókat Héja Domonkos és Szennai Károly vezényli.

A Kárpát-Haza OperaTúra 2018 februárjában folytatódik a II. és III. fejezettel, amely érinti Délvidéket és Várvidéket, valamint Felvidéket és Kárpátalját. A tervezett állomások közt szerepel Szabadka, Eszék, Zágráb, Lendva, Felsőőr, Pozsony, Érsekújvár, Kassa és Beregszász.

(Forrás: Magyar Állami Operaház)

süti beállítások módosítása