Robottal táncoló művész és ötórás Utas és holdvilág idén a Trafóban

Ezek mellett magyar premierek, nemzetközileg elismert táncművészek, dzsessz, elektronikus és indiai zenészek fellépései színesítik a Trafó idei évadát.

A PanoDráma A csodát magunktól kell várni című dokumentumszínházi produkciójával és az EJTech projekt az épület előtt felállított hanginstallációjával nyitotta az idei, 20. évadát a Trafó.

_tgp0058.jpgBezerédi Zoltán és Urbanovits Krisztina a Csodát magunktól kell várni előadásában (fotó: Toldy Gábor)

Kárpáti Péter és a Titkos Társulat szeptember 10-én Tótferi című produkcióját, Fekete Ádám pedig a Staféta pályázat támogatását elnyert A Jeditanács összeül című legújabb darabját mutatja be október 27-én a klubhelységben, a nagyteremben pedig a PanoDráma, a TÁP Színház és a Dollár Papa Gyermekei legújabb előadásait lehet majd látni. Műsoron maradnak Mundruczó Kornél és Pintér Béla darabjai, Schilling Árpád a montenegrói Királyi Színháznak készült Ameddig a szem ellát című előadását pedig november elején mutatják be.

November utolsó és december első napjaiban rendezik meg a dunaPart4 Kortárs Előadóművészeti Platformot, amelyre a nemzetközi előadóművészeti szcéna képviselőit várják a szervezők.

A táncprodukciók között műsorra kerül egy Anne Teresa de Keersmaeker-darab, egy Wayne McGregor-koreográfia és egy régi Wim Vandekeybus-előadás is. Louise Lecavalier saját koreográfiájával, egy Italo Calvino-feldolgozással vendégszerepel a Trafóban áprilisban, de sor kerül még a tánc határait tágító Rachid Ouramdane Torzió című produkciójára és az ezúttal csak nőket szerepeltető Anne Nguyen egy-egy táncművének bemutatkozására is.

A tajvani táncos, koreográfus, feltaláló és videós Huang Yi úttörő produkciója is szerepel az idei évadtervben: egy ipari robot és egy ember duettje. A darabban az alkotó megtanítja a robotot a metronóm ketyegésére, majd Bach csellószvitjeire táncolni.

huangyikuka267_by_jacob_blickenstaff.jpgForrás: Trafó

Ami a magyar táncművészetet illeti, a MA.ZE csapata Jónás Verával és izraeli koreográfusokkal készített új előadását mutatja be szeptember 21-én, az évad második felében számos független magyar alkotó jelentkezik önálló bemutatóval, Valencia James pedig az előadásához fejlesztett mesterséges intelligencia felhasználásának lehetőségeit vizsgálja a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében októberben.

(Forrás: MTI)

Kapcsolódó cikkek

Barda Beáta: „Minőség ritkán nő ki a semmiből”

süti beállítások módosítása