„Nem volt evidens, hogy a Futótüzet Alföldi fogja rendezni”

Kováts Adélt a Futótűzben nyújtott alakításáért a legjobb női főszereplő díjára jelölték a színikritikusok. A Revizor kérdezte az előadás kapcsán.

Kováts Adél, a Radnóti Színház igazgatója Nawalt játssza az előadásban. „Több, mint ötven évet élek meg a nyílt színen. Tudunk olyan előadásról, amelyben három színésznő életkor szerint bontva játszotta Nawalt, de Alföldi Robinak az volt az elképzelése, hogy ez egy színésznő legyen. Az idő múlásával nem foglalkoztunk. Robi nyomatékosan kérte, hogy semmiféle „eszköztárat” ne mozgósítsak az öregedés megmutatására. Szituációk vannak és én egyszerűen csak vagyok azokban” – meséli a szerepéről.

futotuz_domolky.jpgKováts Adél és Rusznák András a Futótűz előadásában (fotó: Dömölky Dániel)

Kováts Adél azt is elmondja az interjúban, nem volt evidens, hogy a Futótüzet Alföldi Róbert fogja rendezni, azzal együtt sem, hogy a színész-rendező az utóbbi években gyakran dolgozik a nagymező utcai színházban. „Ez érdekes történet, ami mutatja, hogyan alakul ki egy évad. Olyan színházat szeretnék, ahol az irodalmi igényességen túl markáns, erős műveket játszunk. Ezért ez a darab már a fejemben volt. Februárban vettem át a Radnótit, az utolsó bemutatóra az elődöm, Bálint András Szikszai Rémuszt kérte föl” – emlékezik.

Eredetileg valami könnyedebb vígjátékot szerettünk volna, de én fontosabbnak tartottam, hogy irányt mutassunk, jelezvén, hogy itt váltás van. Odaadtam Rémusznak a Futótüzet, ő azonban azt mondta, több időre lenne szüksége a fölkészüléshez. Így lett A párnaember, ami ugyancsak markáns választás volt. Robival több darabról is beszélgettünk, végül átküldtem neki ezt is, épp Koreában rendezett. Rögtön válaszolt, hogy ezt akarja. Ültem a dolgon vagy két hétig. Aztán Robi rám írt, „Adél, döntsük el.” És eldöntöttük” – így lett Alföldi Róbert az előadás rendezője.

A teljes interjú itt olvasható.

Kapcsolódó cikkek

A láb alól a talaj – Kritikák a Futótűzről

süti beállítások módosítása