Alföldi Róbert Tolsztojt rendez Budaörsön

Alföldi Róbert mellett Csizmadia Tibor, Frigyesi András igazgató és Berzsenyi Bellaagh Ádám művészeti vezető is fog dolgozni a budaörsi színművészekkel.

A tavasszal bemutatott Samuel Beckett: Godot-ra várva előadással, Kovács Kristóf rendezésével szeptember 8-án indul a budaörsi teátrum évada, amit ezentúl havonta két alkalommal Budapesten a Bethlen Téri Színházban láthatnak az érdeklődők, a főszerepben Székely B. Miklóssal és Tóth Józseffel.

pzs_3121.JPGTóth József és Székely B. Miklós a Godot-ra várva előadásában (fotó: Puskel Zsolt)

A Latinovits színpadán az első bemutató Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című komédiája lesz szeptember 30-án, amit az igazgató-rendező, Frigyesi András állít színpadra, aki így vall róla: „úgy érzem, mindannyiunknak szükségünk van arra a humorra, amellyel a „Stukker” húsbavágó, örök témáját Görgey tálalja. Ötven éve írta, húzni ma sem lehet a mondataiból. Hatalomjáték. Klasszikus. Gyémántként viselkedik: kezünkben forgatva ma itt, holnap amott csillan fel valamelyik lapja”. Az előadásban a társulat férfitagjai, Bregyán Péter, Ilyés Róbert, Chován Gábor és Böröndi Bence partnereként Szemán Béla látható vendégként.

Szintén szeptembertől a repertoárba illesztve látható az egri Harlekin Bábszínház A dzsungel könyve előadása a budaörsiek előtt sem ismeretlen Halasi Dániel rendezésében.

November 18-án Alföldi Róbert rendezése, Lev Tolsztoj: A sötétség hatalma premierjére kerül sor. „Nagyon meglepett, hogy Tolsztoj egy ilyet írt, a romantikátlansága, a kegyetlen pőresége miatt. De talán ezáltal jelenik meg tűpontosan az, hogy hogyan jut el a történet az óriásbűnökig is. Az ok és az okozat elválaszthatatlan egymástól, és ha jó lesz az előadás, akkor az ok-okozati lépéseket ugyanúgy a nézők is precízen tudják majd követni és pontosan tudnak lépésről lépésre jönni velünk” – mondta Alföldi Róbert. A főbb szerepekben Spolarics Andreát, Balsai Mónit, Brasch Bencét, Bregyán Pétert, Székely B. Miklóst, Bohoczki Sárát és Páder Petrát láthatjuk.

spo.jpgSpolarics Andrea (középen) az évadnyitón (fotó: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

Január 13-án John Steinbeck Egerek és emberek című drámáját rendezi a színház művészeti vezetője, Berzsenyi Bellaagh Ádám. „A főhősök ketten vannak, mint Káin és Ábeltől Stan és Panig oly sokan ebben a kétarcú világban: a kicsi és a nagy, a villámagyú és a lomhaértelmű, a tevékeny és a méla – no meg a túlélő és az áldozat: bár persze a túlélő is áldozat, legfeljebb ő később értesül róla” – írta Kovács Kristóf a darabról. A szereplők: Ilyés Róbert, Böröndi Bence, Dékány Barnabás, Bregyán Péter, Páder Petra és Chován Gábor.

Tavasszal Thornton Wilder A házasságszerző című darabját mutatják be. A klasszikus amerikai történet számtalan színpadi és filmes feldolgozás alapjául szolgált már az elmúlt évtizedekben, melyek közül a legismertebb minden bizonnyal a Hello, Dolly!. Ezúttal Takács Katalin főszereplésével, Csizmadia Tibor rendezésében láthatjuk az eredeti művet.

Közben a gyerekek számára is készül új előadás a már megszokott helyszínen, a Városi Ifjúsági Klubban. Miklya Luzsányi Mónika és Miklya Zsolt díjnyertes mesekönyvéből készül a Latinovits Színház és a Szamárfül Projekt koprodukciója, a Cerka Tinka és a szürke Lord. 

tak.jpgTakács Katalin Az öreg kisasszony autósmeséi előadásában (fotó: Borovi Dániel / Budaörsi Latinovits Színház)

Folytatódnak a színház kávéházi előadássorozatai is az Adlerben. A régi nagy színészeinkre emlékező Szellemidézés ebben az évadban először szeptember 13-án Dajka Margit alakját eleveníti meg, majd kéthavonta jelentkezik új alkalommal, amikor Psota Irénről, Básti Lajosról, Ferrari Violettáról és Sinkovits Imréről lesz szó, vetítésekkel és partnerek visszaemlékezései által, Bognár Éva szerkesztésében.

Az Operabeavató szériában ebben az évadban a hangfajok legszebb áriái valamint a duettek, tercettek, kvintettek világa csendül fel az operairodalom fontos műveiből neves operaénekesek előadásában, Jekl László szerkesztésében, Pavlik Gábor lenyűgöző magyarázataival.

A Budaörsi Latinovits Színház Mosonyi Aliz Az öreg kisasszony autósmeséi című előadását – amely Takács Katalin egyszemélyes tárgyaminációs játéka Varsányi Péter rendezésében – beválasztották a 9. Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle versenyprogramjába. Ott október 12-én délelőtt 10 órakor látható az előadás.

(Forrás: Budaörsi Latinovits Színház)

Kapcsolódó cvikkek

Godot-ra várva Budaörsön

süti beállítások módosítása