„Azért kezdtem színházat csinálni, hogy ezt a darabot megrendezhessem”

Novák Eszter, Rusznyák Gábor és Lukács László után eljött az idő, amikor a szerző, Kárpáti Péter maga állítja színpadra Tótferi című darabját, a Trafóban. 

Egy kisbabának rengeteg veszélyes próbát kell kiállnia, amíg megszületik, pláne ha ő a világ hőse. Ezt követhetjük végig a Tótferi című előadásban, a vaddisznók kórusa a padláson énekel, vagy épp tubán és mosódeszkán kíséri a történetet. A Tótferi a szegénység és remény története egy olyan csapat előadásában, amelynek tagjai egymás munkájára és életére is hatással vannak. 

titkos_tarsulat-18.jpgKárpáti Pál és Kárpáti Péter a Tótferi előadásában (fotók: Mónus Márton)

„Miközben kultúrák épülnek egymásba, változnak, elpusztulnak, újjászületnek, az emberi képzelet nagy teljesítményei átadódnak. Tehát létezik valamiféle folytonosság, csak a folytonosság tudata nincs meg: hogy amit elképzelünk, azt már mások valamilyen formában, ötszáz, ezer, kétezer évvel ezelőtt elképzelték.

(…) Az elpusztult legendák előbányászása ezért fontos számomra. Értékmentés. Például amikor rátaláltam a Krisztus-legendákra és a népi világvége-látomásokra, rögtön tudtam, olyan csodavilágokat ások elő, amelyeket szeretnék behozni a köztudatba, szeretném megmenteni őket” – írta a darabról Kárpáti Péter

A Titkos Társulat előadásait Kárpáti Péter rendezi, de a szereplők egyenlő félként vesznek részt az alkotófolyamatban, a produkciót pedig az aktuális szereplőgárdához választja ki a csapat. Előadásaikban más színházak tagjai, szabadúszók és egyetemisták játszanak, akik a közös gondolkodás és munka örömére állnak össze. „Egy saját olvasatot próbálok megvalósítani, szoros együttműködésben a színészekkel. Együtt gondolkozunk. Én mindig így szeretek dolgozni” – fogalmazott a szerző-rendező.

titkos_tarsulat-47.jpgTótferi

Ezúttal Stefanovics AngélaFekete ÁdámSzabó ZolaKárpáti PálViktor BalázsGeorgita Máté Dezső és Kárpáti Liza fogtak össze, ők többször dolgoztak már együtt más-más produkciókban. Korábbi együttműködéseik hatásai felismerhetőek akár Kárpáti Péter, akár Kárpáti Pál, Fekete Ádám vagy Georgita Máté Dezső rendezésein. Ez a szereplőgárda így nemcsak egy csapatnyi színházi alkotót jelent, hanem egy olyan közösséget, amelyiknek tagjai hasonlóan gondolkoznak és dolgoznak, végül egy különleges világot teremtenek a színpadon.

Együttműködésük következménye a Tótferi, melyben láthatóvá válnak az emberi viszonyok finom árnyalatai. Családot látunk benne, születés tanúi vagyunk, dilemmákba avatnak be bennünket. Az előadás szeptembertől látható a Trafóban.

titkos_tarsulat-54.jpgTótferi

Kárpáti Péter 2009 óta színházrendezéssel is foglalkozik. A Titkos Társulattal az elmúlt nyolc évben tíz előadást hozott létre, több mint 300 alkalommal játszottak, számos hazai és határon túli fesztiválon vendégszerepeltek, felléptek Párizsban, Berlinben és Koppenhágában is. Számos korábbi darabjukhoz hasonlóan a Tótferit is a Trafóban mutatják be.

Az előadás szeptember 10-én és 11-én, illetve október 16-án két alkalommal is látható a Trafóban.

(Forrás: Trafó)

Kapcsolódó cikkek

Robottal táncoló művész és ötórás Utas és holdvilág idén a Trafóban

süti beállítások módosítása