Minden, ami a sakkba belefér

A József Attila Színház szokásos évadnyitó utcabáljának keretében rendezik meg a Magyar Sakk Napját szeptember 9-én szombaton.

A Magyar Sakkszövetség rendezésében létrejött program során a sakkozáshoz kapcsolódó filmvetítések, előadások, családi, illetve színész-újságíró sakkmérkőzések várják az érdeklődőket.

sakk_1.jpg                               Illusztráció

A színház előtti téren élő sakkbemutató mellett Krizsán Edit női nemzetközi mester ad szimultánt a bátor vállalkozóknak. Bent az épületben szinte reggeltől estig minden a sakkról szól. A Színész-Újságírók Rangadón asztalhoz ül többek között Bodrogi Gyula, Nemcsák Károly és Nacsa Olivér is. A nagyteremben levetítik A Polgár lányok című dokumentumfilmet, Portisch Lajos operaáriákat énekel, majd este Vizi E. Szilveszter előadására kerül sor A sakk és az agy kapcsolatáról címmel.

A stúdiószínpadon bemutatják a norvég világbajnok Magnus Carlsenről szóló filmet, Sakklegendák nyomában címmel irodalmi délutánt tartanak Szabó Z. Attila szerkesztésében, Csom István pedig az 1855-ben lejátszott Erkel-Szén összecsapást elemzi. Siménfalvy Ágota részletek ad elő a világhírű Chess című musicalből, és egy talk-show keretében Létay Dóra Polgár Judittal beszélget.

A Magyar Sakk Napja részletes programja

NAGYSZÍNPAD

14.00 A Polgár lányok – dokumentumfilm
18.00 Portisch Lajos minikoncertje
18.15 Vizi E. Szilveszter előadása 

GAÁL ERZSÉBET STÚDIÓ

11.00 Magnus Carlsen film
16.00 Legendák nyomában
17.00 Csom István – az Erkel-játszma elemzése 

KIÁLLÍTÓTEREM

10.30 Sakkmérkőzések – újságírók és színészek csapata
11.00 Családi sakkmérkőzések 

ELŐCSARNOK

13.00 Megnyitó
13.15 Siménfalvy Ágota énekel
13.30 Polgár Judittal Létay Dóra beszélget
14.00-tól Sakk termékek árusítása 

SZÍNHÁZ ELŐTT

12.30 Élő sakk bemutató
13.00-tól Sakkszimultán

(Forrás: József Attila Színház)

süti beállítások módosítása