Őszi turnéra indul a Winterreise

Első külföldi vendégjátékára készül a Proton Színház koncertszínáza, a Winterreise. Frankfurtban rangos komolyzenei fellépők mellett mutatják be az előadást. 

Hans Zender 1993-ban, bő 160 évvel Schubert ma is döbbenetes hatású dalciklusának megszületése után, az eredeti dalok zongorakíséretét átírta kiszenekarra. Érzékibbé hangolta a versek akusztikáját. Mundruczó Kornél ehhez a változathoz készített videóinstallációt, mely Szemenyei János szólójával kiegészülve alkot egy egységet. 

winterreise_web_hrotkobalint.jpgSzemenyei János a Winterreise előadásban (fotók: Hrotkó Bálint)

„A videóinstalláció filmkockái valóságos magyarországi menekülttáborok lakóit örökítették meg. A velük töltött idő inspiratív tapasztalat volt, amely egy-egy sokatmondó jelenet segítségével szembesített bennünket megannyi ember alapvető egzisztenciális problémáival. Ahogyan megmerítkeztem az elhagyatottság és reménytelenség e világában, olyan mély megrendülés fogott el, amelyről szavakkal már nem, csak zenével lehet számot adni”– fogalmaz a rendező. 

A két alkotó már sokadjára dolgozott együtt (Nehéz istennek lenni, Szégyen, Demencia), azonban ebben a koncertszínházi előadásban mindketten merőben új útra léptek: Mundruczó a zenés színész szakon végzett Szemenyei „oneman” opera estjén elhangzó dalok mögé az ember elhagyatottságáról, magányáról mesélő költői képeket komponált. 

winterreise_web2_hrotkobalint.jpg„Mundruczó Kornél rendezésében az úton levés motívumának sajátosan aktuális olvasatát adta, a kényszerből vállalt utazás, a menekültlét és az otthontalanság kérdéseivel foglalkozott” – írta az előadásról az Operavilág.hu.

Az elődás a frankfurti Fremd bin ich… (Idegen vagyok…) Schubert zenetörténeti kulcsművére épülő Winterreise fesztiválon szeptember 19-én és 20-án olyan komolyzenei nagyságok mellett lesz látható, mint Schiff András, zongoraművész, a Londoni Filharmonikus Zenekar vagy a frankfurti Ensemble Modern. 

A Proton Színház előadása az Óbudai Danubia Zenekarral együttműködésben készült – 2015-ben a CAFé Budapest keretén belül –, 2017-ben pedig a Trafó Kortárs Művészetek Házában volt látható. 2018-ban a FILC – Fischer Iván Lakásszínházában lesz műsoron. 

Alig ért haza a Zürcher Theater Spektakelről Mundruczó egy másik rendezése, a Látszatélet, hamarosan újabb meghívásoknak tesz eleget: októberben Szentpétervárra (Baltic House Theatre Festival), Vilniusba (Sirenos) és Utrechtbe (Spring in Autumn) utazik az előadás. A külföldi turnéállomások után Budapesten legközelebb november 27-én, 28-án, majd 29-én a dunaPart – kortárs magyar előadó-művészeti platform keretében lesz látható a Trafó Kortárs Művészetek Házában. 

(Forrás: Proton Színház)

süti beállítások módosítása