Utas és holdvilág playbackről élőben

Négy és fél órás playback előadásban dolgozza fel Vajdai Vilmos és a TÁP Színház Szerb Antal idén 80 éves regényét, az Utas és holdvilágot.

A rendező 15 éve nyúlt először az anyaghoz, akkor egy rádiójáték készült a regényből Csányi Sándor, Halász Péter és Ónodi Eszter főszereplésével, ők szólalnak meg a mostani produkcióban is, testeket hozzá többek között Törőcsik Franciskától, Kálid Artúrtól és Hegymegi Mátétól kölcsönöznek. Az előadásban kiemelt szerepet kap a három narrátor is, akiket Csányi Dávid, Göndör László és Váradi Gábor játszik. Grandiózus előadás lebilincselő vizualitással, amelyet a MOME hallgatói egy csapat profi videóssal karöltve, Juhász András vezetésével álmodnak és valósítanak meg. 

nagygergo_1920x1080px_046.jpg

A TÁP Színház 2007-es Keresők című előadása mondható a mostani Utas és holdvilág formai előképének, amelyben szintén egy korábban felvett rádiójáték adta az előadás alapját. A kultikus alapművel 2002-ben dolgozott először Vajdai Vilmos: akkor készítette az előadás kiindulópontjául szolgáló rádiójátékot. A Szerb Antal regényéből készült hangjáték felhasználásával készülő előadás létrehozását Vajdai Vilmos a hangrögzítés óta vágyott megvalósítani. A csapat egy része a nyáron egy olaszországi út során szívta magába az Utas és holdvilág levegőjét, ezt pedig egy hosszú próbafolyamat követett. Az előadás nem szimpla adaptáció: azt is megmutatja, hogy kortársakat megszégyenítően friss és fiatalos műről van szó.

A szeptember 14-én bemutatandó produkció komoly összefogás eredménye, hiszen profi művészek és tanítványaik csatlakoztak a munkához. Hegymegi Máté nemcsak szerepel az előadásban, de a mozgásért is ő felel, a jelmezt a Tabu Kollekció egyik alkotója és tervezője, Nagy Fruzsina készíti az MKE és a MOME hallgatóival. A Don’t Eat Group vizuális élmunkása és a MOME oktatója, Juhász András diákjaival együtt,  Bartha Mátéval, Horesnyi Mátéval, Huszár Dániellel, Nagy Gergővel és Varga Vincével kiegészülve  gondoskodnak a produkció különleges látványvilágáról. Az összefogáshoz – ha nem is művészileg – bárki csatlakozhat, hiszen a TÁP crowdfounding kampányt is indít az utánjátszásokhoz, hogy minél tovább műsoron maradhasson az előadás. A kampány a premier napján, szeptember 14-én élesedik ezen a linken

comp-1-_0-01-16-21.jpg

A rádiójátékra playbackelő színészek számára az előadás próbafolyamata komoly színészi tréninggel ér fel, hiszen egy másik színész hangjának testet adni olyan feladat, mellyel más helyzetben nem találkoznak. A színpadon jelen lévő színész és a rögzített hangzó szöveg találkozása automatikusan veti fel az eseményeknek való kiszolgáltatottság témáját, erősíti a szereplők végzetszerű sodródásának érzetét.

Az előadás szereplői: Laboda Kornél, Törőcsik Franciska, Kálid Artúr, Hegymegi Máté, Fátyol Hermina, Farkas Ádám, Márton András, Horkay Barnabás, Háda Fruzsina és Egger Géza.

Az Utas és holdvilág szeptember 14-én és 15-én látható a Trafóban, délután 6 órai kezdéssel.

(Forrás: Trafó)

Kapcsolódó cikkek

Robottal táncoló művész és ötórás Utas és holdvilág idén a Trafóban

süti beállítások módosítása