Faust-díjra jelölték Mundruczó Kornélt a Látszatéletért

A díj tizenegy éves történetében a Proton Színház előadása az első nem német produkció, amely jelölést kap a legrangosabb német színházi díjra.

A legjelentősebb német színházi díj minden esetben az előző év legjobb színházi teljesítményeit jutalmazza, azokat a művészeket tüntetik ki vele, akiknek a munkája irányadó a német színház számára. A jelölés hatalmas elismerésnek számít, főleg, hogy a díj történetében most először került a jelöltek közé nem német színház, jelen esetben egy független magyar társulat, a Proton Színház produkciója. 

rev_marcell_proton.JPGRába Roland a Látszatélet előadásában (fotó: Rév Marcell / Proton Színház)

A Faust-díjat idén tizenegyedik alkalommal adják át nyolc kategóriában: legjobb színházi rendezés, legjobb színész/színésznő, legjobb zenés színházi rendezés, legjobb zenés színész/színésznő, legjobb koreográfia, legjobb táncos/táncosnő, legjobb gyermek- és ifjúsági rendezés és legjobb díszlet és jelmez. Mundruczó Kornélt a legjobb színházi rendezés kategóriában jelölték, Joanna Praml és Johanna Wehner rendezőnők mellett. Az életműdíjat Elfirede Jelinek kapja. A díjátadó 2017. november 3-án lesz Lipcsében. 

A Látszatélet a Proton Színház működési struktúrájának megfelelően nemzetközi koprodukcióban készült, nyolc koprodukciós partnere közül négy német: a Theater Oberhausen, a berlini HAU Hebbel am Ufer, a drezdai HELLERAU – European Center for the Arts, a Wiesbaden Biennale, illetve a Bécsi Ünnepi Hetek, a lille-i La Rose des Vents, a Théâtre de Strasbourg/Scène européenne és a Trafó Kortárs Művészetek Háza volt, producere Büki Dóra, a Proton ügyvezetője. 

Az előadás világpremierje a Bécsi Ünnepi Heteken, németországi bemutatója pedig a Theater Oberhausenben volt. Azonban nem a Faust-jelölés az első elismerés, amiben német nyelvterületen részesül az előadás: Ausztriában, Németországban és Svájcban kapott kiemelkedően jó kritikák mellett 2017 elején a legjelentősebb német színházi portál, a nachtkritik.de szerkesztősége a 2016-os év 50 legjobb színdarabja közé választotta a Proton Színház előadását, ahol a nézők szavazatai alapján végül a 8. helyen végzett. 

kornelmundruczo_foto_fegyvernekisandor_web.jpgMundruczó Kornél (fotó: Fegyverneki Sándor)

Emellett a POSZT-on elnyerte a legjobb díszletért, illetve a legjobb írói, dramaturgi munkáért járó díjat is. 

A Látszaélet szerzője Wéber Kata, díszlettervezője Ágh Márton, aki Domán Melindával együtt a jelmezeket is jegyzi, fénytervezője Éltető András zeneszerzője, Asher Goldschmidt. Az egyes szerepeket a Proton Színház virtuális társulatának tagjai Monori Lili, Láng Annamária és Rába Roland mellett Jéger Zsombor, az Örkény Színház társulatának tagja és Kozma Dáriusz játsszák. 

A színdarab az őszi vendégjátékokat követően itthon legközelebb a magyar koprodukciós partner, a Trafó Kortárs Művészetek Háza műsorán látható november 27-én, 28-án és 29-én.

(Forrás: Proton Színház)

süti beállítások módosítása