A nap fotója – a döntések anatómiájáról

Az Artus Raj című előadása, Goda Gábor vezetésével a megismerés folyamatának egy eszköze. Nem nekünk, hanem velünk együtt. Mészáros Csaba fotói.

Figyelünk, keresünk és megosztjuk, ha találunk valamit. Ezt nevezzük előadásnak – most inkább tanulmánynak.

A raj egy olyan biológiai jelenség, amelyben a sok egyedből álló élő rendszerek (pl. a hangyák, méhek, madarak, halak) egyes tagjainak külön-külön öncélú viselkedése ellenére a rendszer egészében megjelenik egyfajta kollektív intelligens viselkedés. Az ilyen viselkedés számos olyan tulajdonságot eredményez, ami megszégyenítő és irigylésre méltó az emberiség számára: tolerancia, hibatűrés, önszervező képesség, együttműködés, öngyógyítás, gyors és effektív kommunikáció, ...stb. 

           Raj / Mészáros Csaba előadásfotói a képre kattintva nyithatóak meg!

De hogyan működik a raj? Hogyan kommunikál és hogyan hoz döntéseket? Az egyedi döntések vagy az egyedek döntéseinek sokasága, összessége az, ami a raj közösségét irányítja, mozgatja? Felfogható-e a raj egy egységes lényként?

Az emberiség maga felfogható-e úgy, mint összetett lény, mint amilyen egy raj? És az egyes ember maga felfogható-e, mint mikro-organizmusok, sejtek, érzelmek és gondolatok sokaságából álló raj? 

De akkor ki az aki dönt, amikor az ember dönt?

Bakó Tamás táncosként, Kertész Endre, Mózes Zoltán és Philipp György zenészként vesznek részt az előadásban. Zenei vezető: Philipp György, rendezője Goda Gábor.

süti beállítások módosítása