Esterházy Mercedes Benze a Pesti Színházban

A Szlovák Nemzeti Színház vendégjátékával Esterházy Péter emléke és a magyar dráma előtt tiszteleg a Vígszínház társulata szeptember 24-én. 

A Kossuth-díjas író utolsó darabjának, az évszázados családi krónikának hol tragikus, hol távolságtartóan ironikus történetepizódjai és legendás alakjai elevenednek meg ebben a különleges színpadi játékban, miközben újra és újra felhangzik az Úr kedvenc, erőt adó énekszáma, Janis Joplin híres dala, a Mercedes Benz. Az előadás rendezője Roman Polák. 

robert_roth_lucifer_dominika_kavaschova_matka_rb_1000x800.jpg        Mercedes Benz (fotók forrása: Vígszínház)

Radnóti Zsuzsa gondolatai a darabról 

2015-ben felkérés érkezett Esterházy Péterhez, méghozzá a Szlovák Nemzeti Színháztól, Pozsonyból, egy új opus megírására. Rövidesen létrejött a nevezetes mű, a Mercedes Benz, amely remek szintézise lett mindazon dramaturgiai találmányoknak, személyeknek, beszédmódoknak, amelyeket eddig megismerhettünk, és most letisztult, kiérlelt, hatásos színpadi állapotában mutatta meg az Esterházy-beszéddráma egyedi és sajátos értékeit, előnyeit. De mindezt úgy, hogy az eddig többé-kevésbé írói fikciónak tekintett elemek, motívumok színpadilag éretté és nyíltan személyessé, ezáltal teljesen hitelessé tudtak válni. 

A Mercedes Benznek két nagy írói találata van, amely mágnesként összerántotta az Esterházy-féle dramaturgiát, és szervessé, de egyúttal még gazdagabbá tette a már eddig is kimunkált beszédmódot. Ez a felfedezés egyrészt Az ember tragédiája volt mint keretjáték, a két örökléten át civódó ellenfél, Az Úr és Lucifer felléptével, amelyet (második találatként) keretbe foglal kettejük fogadása az Esterházy családról a Tragédia parafrázisaként. „Vedd el szerencséjüket, fogadjunk, akkor sem fordulnak ellenem” – mondja az Úr. És a fogadás megköttetik. A fogadás tétje az Esterházyak elveszejtése Lucifer által. (…) 

martin_huba_pan_2_rb_1000x800.jpg       Mercedes Benz

Eközben számos helyen megszólalnak Madách-idézetek, rendszerint ironikus tálalásban. Mindez hol gunyorosan fájdalmas, hol játékosan kontrasztos tükörben láttatva, igazi „esterházys” stílusban jelenik meg. (...) Gyönyörű ráadásként az egész játékot körbefonja, bekeríti Esterházy Péter kedvenc dala, a Mercedes Benz, Janis Joplin gyönyörű hangján, a borzongató halálnevetéssel a végén.” 

Az előadás magyar feliratozással látható.

(Forrás: Vígszínház)

süti beállítások módosítása