Magyar szerzők műveivel és díjátadóval is készülnek a színházak a Magyar Dráma Napjára

Előadásokkal és egyéb rendezvényekkel várják a közönséget a színházak országszerte és a határon túl is a magyar dráma napján, valamint a hétvégén.

A Magyar Dráma Napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883. szeptember 21-i ősbemutatójára emlékezve 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

drama.jpg

A budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban díjátadóval ünnepelnek: csütörtök délután adják át a drámaírók számára alapított Szép Ernő-díjakat. Az elismerést ebben az évben Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna veheti át.

A magyar dráma napján adják át a Színikritikusok Díját is, amelyet a Színházi Kritikusok Céhe adományoz az előző évad legjobbjainak tizenöt kategóriában. Az arra érdemes alkotót életműdíjjal jutalmazzák: az elismerést idén Radnóti Zsuzsa Kossuth-díjas dramaturg veheti át. Az ünnepélyes díjátadót – Göttinger Pál rendezésében és a Momentán Társulat fellépésével csütörtökön 20 órakor tartják a Budapest Bábszínházban.

Ugyanezen az esten adják át a Színházi Dramaturgok Céhének elismerését is, amelyet az évad legjobb magyar drámájának ítélnek oda, és amelyet idén Háy János A halottember című műve nyert el. Továbbá átadják a Bálint Lajos-vándorgyűrűt, amelyet szintén a Dramaturg Céh tagsága ítél oda minden második évben egy-egy kollégának. Az elismerést idén Török Tamara, a Katona József Színház dramaturgja veheti át.

hay-valuska_gabor.jpg                               Háy János (fotó: Valuska Gábor)

A Pesti Színházban Esterházy Péter Mercedes Benz című művét láthatja a közönség a Szlovák Nemzeti Színház vendégjátékában vasárnap. A budapesti Nemzeti Színházban kamaraszínházi produkcióként a magyar dráma napján mutatják be Katona József Bánk bán című darabját. Szombaton a teátrum nyílt nappal várja a látogatókat, gyermek- és ifjúsági programokat szerveznek, nyílt próbákat tartanak, kiállítással, kulisszajárással, a jelmezraktár kincseivel és ingyenes előadásokkal várják az érdeklődőket.

Az Átriumban Molnár Ferenc művével emlékeznek meg a magyar dráma napjáról: Egy, kettő, három című egyfelvonásos vígjátékát – Alföldi Róbert főszereplésével kétszer is előadják ezen a napon. A József Attila Színház Petőfi Sándor elbeszélő költeményének, a János vitéznek a nyilvános főpróbáját tartja az évfordulón. Az elsősorban a 10-14 éves korosztályhoz szóló, az iskolai tananyagoz kapcsolódó interaktív, zenés előadás a PartVonal Műhely produkciója, amely a későbbiekben a színház repertoárjára kerül.

egy_puska_judit_kulturbrigad.jpgAlföldi Róbert az Egy, kettő, három előadásában (fotó: Puska Judit / Kultúrbrigád)

A debreceni Csokonai Nemzeti Színházban az Akikre nem volt méltó e világ című pályázat győztes alkotásából, a Menekülőkből olvasnak fel egy részletet csütörtök délután a társulat tagjai, akikkel beszélgetést is rendeznek a reformáció 500. évfordulója alkalmából készülő ősbemutatóról.

Zalaegerszegen a Hevesi Sándor Színházban Fűszálszobám címmel Bereményi Géza dalszövegeit hallhatja Dégi János előadásában csütörtökön a közönség. A héten zajló Progress Sopron 2017 nemzetközi alternatív és amatőr színházi fesztiválon pedig a Klebelsberg Kamaraszínház Zrínyi Ilona című előadásával ünneplik a magyar dráma napját.

zr_3.JPGJuhász Róza a Zrínyi Ilona előadásában (fotó: Klebelsberg Kultúrkúria)

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházban már szerdán egész napos programmal várják a közönséget, hiszen a magyar dráma napja szinte egybeesik a színház névadójának, Tamási Áron író születésének 120. évfordulójával. Este Tamási Áron válogatott novelláiból készült felolvasóestet rendeznek és a Dresch Quintet Tamási Áron-tiszteletkoncertet ad.

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata felolvasószínházi ősbemutatót tart csütörtökön. Kincses Elemér Karácsony Benő Pjotruska című novellájából készült színpadi adaptációját a magyar dráma napján mutatják be először.

A csíkszeredai Csíki Játékszín a magyar dráma napján és a következő napon két magyar szerző művét játssza repertoárjáról. Csíkszeredában látható csütörtökön Szép Ernő Vőlegény című színműve, majd pénteken a székelyudvarhelyi kortárs dráma fesztiválon mutatja be a társulat Egressy Zoltán Portugál című darabját.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház szeptember 29-én ünnepli a magyar dráma napját. A korábban sikerrel megszervezett Egyéjszakás drámaírás-műhely folytatásaként idén a magyar dráma napja alkalmából a nézőktől rövid jeleneteket várnak, amelyeket a társulat színészei 29-én el is játszanak majd.

(Forrás: MTI)

süti beállítások módosítása