Életműdíjat kaptak szinkronszínészeink

Bács Ferenc, Bókai Mária és Perlaki István pályaművét ismerték el az újonnan alapított díjjal. 

Bács Ferenc Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész egyik leghíresebb szinkronszerepe Klaus Brinkmann professzor magyar hangja A klinikából, de Gandalfot is az ő hangján hallhattuk. A gyerekek is felismerhetik a hangját, ő szólaltatta meg ugyanis többek között a Micimackóban Tigrist. 

Bókai Mária színésznő több mint 600 film szinkronjában működött közre, többek között a Volt egyszer egy vadnyugat új magyar szinkronjában, a Trónok harcában, illetve a Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki (eredeti cím: The Flintstones) című nagysikerű filmben. 

Perlaki István a több mint 900 szinkronban közreműködött  Jászai Mari-díjas színész hangját hallhattuk A hét mesterlövészben, a Robotzsaruban, a Terminátor 3-ban, de számos gyerekfilm szinkronizálásában is részt vett, a többi között a Hamupipőkében, A dzsungel könyvében vagy például ő A kis hableányban Triton király magyar hangja. 

 szinkronikum_2_perlaki_istvan.jpgPerlaki István a díjátadón

A SzíDoSz (Színházi Dolgozók Szakszervezete) Szinkron Alapszervezete és a Szinkronikum Egyesület összefogásával 2017-ben első alkalommal önállóan megrendezett szakmai díjátadó gálán az EJI az Életmű díj kezdeményezőjeként is részt vett. 

A szinkron jogdíjakat is magában foglaló audiovizuális díjak jogosultjainak köre évről évre bővül. Császár Angela Jászai Mari-díjas színművész, tanár, érdemes művész az esemény megnyitóján elmondott beszédében hangsúlyozta, hogy óriási eredmény, hogy az EJI hosszú évek óta folytatott következetes munkájának következményeként végre a szinkronizáló művészek is kapnak jogdíjat. További eredmény, hogy 2017 őszétől már televíziós sorozatok szinkronja után is fizet jogdíjat az egyesület. 

szinkronikum_4.jpgA díjátadó gála

Császár Angela arról is beszélt, hogy elsőként 2015-ben a magyar mozifilmek televíziós sugárzása után részesülhettek a közreműködő filmszínészek jogdíjban. Ez tavaly kibővült a külföldi mozifilmek szinkronja után fizetett jogdíjjal, mivel az EJI 2016-ban a jogdíjfelosztási szabályok átalakításával lehetővé tette, hogy a külföldi színészek hangját szinkronizáló színészek is jogdíjban részesülhessenek. Idén már a televíziós sorozatok szinkronja után is jogdíjat fizet az jogvédő szervezet: a korábban megkezdett munka 2017-ben a televíziós sorozatok adatainak összegyűjtésével folytatódik, amelynek eredményeképp idén ősszel nemcsak a magyar gyártású mozifilmek és a külföldi mozifilmek szinkronja után, hanem már a külföldi televíziós sorozatok szinkronja után is jogdíjat fizet az egyesület. 

(Forrás: Előadóművészi Jogvédő Iroda)

Kapcsolódó cikkek

Interjú Tomasevics Zorka szinronrendezővel

süti beállítások módosítása