A halhatatlan halott – Arany-félmaraton a budapesti Katonában

A három, külön részből álló előadás Arany János egy kevéssé ismert arcát mutatja meg a társulat színművészeinek segítségével október 22-én. 

Halhatatlan halott címmel különleges produkcióval készül a Katona József Színház október 22-én az Arany-emlékév jegyében. Az előadás címe Gyulai Pál gyászbeszédéből származik. Noha Arany kétségtelenül halhatatlan alakja kultúránknak, néha mégis felvetődik a kérdés: valóban kortársunk-e? A halála napján, azaz október 22-én színre kerülő előadásban nem a nemzeti költő, a magyarság lantosa, hanem inkább a rezignált, a tragikus, olykor kétségbeesett, az öngyilkosság szélére sodródott depressziós ember áll a középpontban. Az, aki elvesztette egyetlen szellemi társát, Petőfit, aztán megélte fiatal lánya irtózatos halálát, és aki szinte megjósolta unokája, Piroska korai elmúlását is. 

arany_oke-horz.jpg

Az ismert és kevésbé ismert Arany-versek és levelek mellett elhangzanak a kortársai (pl. Lisznyai Kálmán, Szász Károly, Széchenyi, Vörösmarty) és irodalmi utódai (Szomory Dezső, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos, Szilágyi Ákos) írásai is. Megidézik a zeneszerző Aranyt, továbbá kitérnek a költő és a képzőművészet kapcsolatára. A rezignáció jegyében elhangzanak majd az (1811) október 22-én született Liszt Ferenc kései zongoradarabjai is. 

A Katona társulata mellett vendégként közreműködik: Bálint András, Csőre Gábor, Kukorelly Endre, Parti-Nagy Lajos és Szilágyi Ákos

A három előadás egyben ad ki egy egész képet, de külön-külön is megtekinthetőek (a részletek az első címre kattintva találhatók): 

14.00-15.15 A halhatatlan halott – Arany-félmaraton: Bevezetés
15.45-18.30 A halhatatlan halott – Arany-félmaraton: Tárgyalás
19.30-22.00 A halhatatlan halott – Arany-félmaraton: Befejezés 

(Forrás: Katona József Színház)

süti beállítások módosítása