„Én tudtam gitározni, a többiek meg kézfeltartással választottak hangszert”

Leskovics Gábor Lecsó, a legismertebb hazai garázsbanda, a Pál Utcai Fiúk alapítója meséli el a Garázsbanda című előadás kapcsán, hogyan lehet kinőni a garázst. 

A Garázsbanda, a Dekk by Dumaszínház és a FÜGE legújabb produkciója olyan kamaszokról szól, akik rockbandát alapítanak, és arról ábrándoznak, hogy egyszer eljutnak a világ nagy rockszínpadaira, ahol majd százezrek tombolnak előttük. Ám egyelőre ők tombolnak, és az egymás idegeit cincáló fiatalok útja a teljes ismeretlenségből a tökéletes feledésbe tart. 

garazybanda_foto_buki_laszlo.jpgJankovics Péter és Vinnai András a Garázsbanda előadásában (fotó: Büki László)

A ’80-as évek közepén az akkor népszerű alternatív zenekarok, az Európa Kiadó, a Kontroll Csoport, a Bizottság és mások mellett feltűnt egy lendületes gitárzenét játszó együttes, a Pál Utcai Fiúk. Házilag készült demófelvételeik másolt kazettákon terjedtek az egész országban, ők maguk 1983-tól tíz éven át egy szigetszentmiklósi garázsban próbáltak. A zenekar alapítója, gitárosa és egykori vezetője, Leskovics Gábor, azaz Lecsó meséli: a ’80-as években zenétől voltak hangosak a szigetszentmiklósi garázsok.

A Pál Utcai Fiúk igazi garázszenekar volt.

Szigetszentmiklóson a lakótelep közelében található 100-200 garázs egyike a miénk volt, de autónk nem volt hozzá. Ez nagyon jól jött, amikor 1983-ban a barátaimmal elhatároztuk, hogy azontúl nem csak koncertekre járunk, hanem mi is alapítunk egy zenekart. Én tudtam gitározni, a többiek meg kézfeltartással választottak hangszert. 

Komoly tervekkel vágtatok neki?

leskovics_gabor.jpgDehogyis, az elején ez inkább csak unaloműzés volt. Rácsodálkoztunk arra, hogy milyen jó dolog zenélni. Hogyan szólnak együtt hangszerek, milyen furcsa, amikor bekapcsolod a torzítót vagy a visszhangot, és te is felfedezed azt a három akkordot, amit előtted amúgy már olyan sokan. De ennek a garázsnak más funkciója is volt. 

                                                  (Leskovics Gábor Lecsó)

Például?

Buli hely is volt, ahol lehetett zenét hallgatni, meg iszogatni, amikor már bezárt a kocsma. Élni a zajos kamasz életet. Télen ugyan egy kicsit kínosabb volt mindez, bár egy olajkályhával azért befűtöttünk valahogy. És nagyjából rendben tartottuk a garázst: kifestettük, teleraktuk poszterekkel, a falat teleírtuk szövegekkel, néha kitakarítottunk. Később került egy heverő is, én például azon veszítettem el a szüzességemet. De persze zenéltünk is sokat és hangosan. Ráadásul volt olyan időszak, amikor legalább tizenöt környező garázsban próbált egy-egy zenekar. 

Nem zavarta mindez a környékbelieket?

A lakóteleptől egy kicsit távolabb voltunk, így őket nem zavarta, de tulajdonképpen még azokkal is jóban voltunk, akik naphosszat a szomszédos garázsokban szerelgették az autóikat. Sőt, ha kellett valamit javítgatnunk a hangszereken, szívesen segítettek. Mondjuk, volt azért olyan buli, amikor kitettük a hangfalakat a garázsok közé, ott ittunk és táncoltunk, na, annak néha tényleg nem örültek. 

Amikor meglódult a Pál Utcai Fiúk szekere fontos próbahely lett az a bizonyos garázs…

Főleg a katonaság után feküdtünk rá komolyabban a zenélésre, akkor napi nyolc órát gyakoroltunk. Jöttek a sikerek is: szinte koncertenként dupláztuk meg a nézőszámunkat. Az első bulit a Józsefvárosi Pinceklubban tartottuk ötven ember előtt, rövidesen már teltházas koncerteket adtunk a Petőfi Csarnokban. 

A tervek is merészebbek lettek?

Amikor megéreztük a siker ízét, akkor tényleg felmerült néhány emberben, hogy itt már nincs megállás, irány a világhír. Én nem tartoztam közéjük, azt mondtam, játsszunk inkább kisebb klubokban. Mások ezt nem így gondolták, meg is bomlott a zenekar egysége, néhányan ki is léptek. 

garazsbanda.jpgSzabó Zoltán, Vinnai András és Jankovics Péter (fotó: Büki László)

Mi van ma ezzel a garázzsal?

Megvan még, annyit tudok róla, hogy utánunk több zenekar próbált ott. De, ha arra gondolsz, van-e a bejáratánál egy márványtábla, amelyre az volna írva, hogy „Itt élt és próbált a Pál Utcai Fiúk zenekar”, na, olyan sajnos nincs.

...

A Garázsbanda című koncertszínház Vinnai András tollából született meg, szereplői: Jankovics Péter, Szabó Zoltán és Vinnai András. Legközelebb október 8-án este 7 órakor látható a Jurányiban.

Kapcsolódó cikkek

Garázsbanda a Jurányiban – Bemutató a Színházak Éjszakáján

süti beállítások módosítása