Fesztivállal tisztelegnek Szabó Magda életműve előtt Debrecenben

Az írónő születésének 100. évfordulójára létrehozott  I. MagdaFeszten opera-, musical-, felnőtt- és gyermekelőadásokon túl könnyűzenei koncert és szabadulószoba is várja az érdeklődőket.

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából a Csokonai Színház MagdaFeszt címmel fesztivált szervez október 2. és 10. között, melyen a debreceni írónő műveiből készült és általuk inspirált produkciókat láthat a közönség. A fesztivált Szüts Apor A hallei kirurgus című kortárs operájának előadása nyitja meg, amely Szabó Magda azonos című rádiójátéka alapján íródott. Ezt követően G. F. Handel Acis és Galetea című operáját láthatja a közönség. Mindkét opera rendezője Gemza Péter, a Csokonai Színház művészeti vezetője.

 103_az_ajto_16_01_15.JPGKubik Anna és Varga Klári Az ajtó előadásában (forrás: Csokonai Színház)

A fesztivál Szabó Magda munkásságának ünneplése mellett hagyományteremtő céllal is születik: a jövőben olyan női alkotókat állítanak majd a középpontba, akik hasonlóképpen egyedülálló, ám korábban kevésbé hallható hangjai a jelen vagy a múlt színházművészetének. A Csokonai Színház két korábbi, nagy sikerrel játszott előadását, a Régimódi történetet és Az ajtót is külön erre az alkalomra felújított változatban tűzi műsorára.

A szervezők színes programokkal tisztelegnek egy héten át az írónő munkássága előtt. Hazánk világszerte elismert énekesnője, Miklósa Erika, Szirtes Edina Mókus hegedűművésszel ad koncertet október 10-én este 8 órától. Takács Katalin elhozza Debrecenbe a Mosonyi Aliz meséjéből készült Az öreg kisasszony autósmeséi című gyermekelőadását, illetve az E-Mancik Színházi Manufaktúra a Verslábak neccharisnyában című, kortárs női költők műveiből összeállított produkciója is látható lesz.

kaboca-babszinhaz-az-oreg-kisasszony-autosmesei.jpgTakács Katalin Az öreg kisasszony autósmeséiben

A Budapesti Operettszínház az Abigél adaptációjával érkezik a Csokonai Színházba. Az előadást három alkalommal (október 7-én, 8-án és 9-én) láthatja a közönség. Szabó Magdát, a lírikust állítja középpontba a Gózon Gyula Kamaraszínház Agyigó című produkciója. Az Agyigó a fesztivál utolsó napján, október 10-én (kedden) tekinthető meg a Horváth Árpád Stúdiószínházban. 

A fesztivál ideje alatt Tisztuló horizont címmel álló- és mozgóképinstalláció tekinthető meg a színházban, emellett beszélgetésen mutatjuk be az Alföld folyóirat Szabó Magdára emlékező írásait, illetve tematikus szabadulószobával is várják az érdeklődőket.

Jegyinformáció és a teljes program a színház honlapján található.

(Forrás: Csokonai Színház)

süti beállítások módosítása