A nap fotója - igazságról és jóságról

A Miskolci Nemzeti Színház legkisebb játszóhelyén, a Játékszínben mutatta be Brecht A kaukázusi krétatakör című tandrámáját – 16 éven felülieknek. 

A mintegy hetven szereplőre írt darabot tizenhárom színész játssza Szőcs Artur rendezésében.  A rendező elmondta, rendező szakon sokat foglalkoztak Bertolt Brechttel, azóta is különleges számára ez a darab. – Ez egy gyönyörű történet, ami egyszerre szól a szerelemről, az anya-gyermek kapcsolatról, a háborús viszonyok borzalmairól, és olyan érzéseket ébreszt, amelyek képesek az ember szívét feldúlni – ahogy azt a jó színház teszi. Fontosnak tartom, hogy foglalkozzunk a háború témájával. Meg kell mutatnunk a borzalmakat, hogy másképpen lássunk, másképpen éljünk, és ezt megakadályozzuk – hangsúlyozta a rendező.

edv_0812.jpgLáng Annamária (fotók: Éder Vera)

Különleges látványt, egy autógumikból felépült világot álmodott meg Kovács Dániellel közösen a rendező. – Az egész világ tele van hatalmas autógumi hegyekkel - mondja Szőcs Artur. – A fogyasztói társadalom hatása, hogy még el se kopott a régi, kidobjuk és újat veszünk, mert így jobban megéri. Abból indultunk ki, hogy ez egy olyan elnyűhetetlen anyag, ami még egy pusztító háború után is megmarad. Kovács Dániellel együtt végeztünk a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, rendező szakon, de emellett díszletet is tervez. A tavalyi Bakkhánsnők című előadásban már dolgoztunk - tette hozzá.

Láng Annamária játssza Gruse, a szolgálólány szerepét. A színművésznő először játszik Miskolcon, de elmondása szerint nagyon könnyű volt együtt dolgozni az itteni művészekkel. – Olyan elfogadással, figyelemmel fordultak felém az elejétől kezdve, mintha mindig itt lettem volna. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy nagyon nagy élmény nekem ez a próbafolyamat és nagyon boldog vagyok, hogy ezekkel az emberekkel közösen dolgozhatok – meséli. Az előadásról szólva hozzátette, Brecht darabja nagyon is aktuális és fontos üzenetet hordoz: minden azoké legyen itt, akik jól tudnak bánni vele. – Gruse estében is így van ez – folytatja a színésznő – azt gondolom, a küzdelem teszi igazán anyává a nőt. Az anyaság azt jelenti, hogy nem kérdés az, hogy mindennel megküzdök a gyermekemért. Nincs olyan körülmény, ami miatt hátrahagynám. Csináljuk, és kész…és közben végtelenül szeretjük őt. Én magam is anya vagyok, nap, mint nap tapasztalom ezt, és azt gondolom, ez plusz tartalmat adhat a szerepnek – mondja Láng Annamária

              Rózsa Krisztin és Láng Annamária / Az előadásfotók a képre kattintva tekinthetők meg!

Harsányi Attila, akit Acdakként láthat a közönség, abban reménykedik, hogy felnyithatja a nézők szemét ez a történet, és megindítja őket ennek a tiszta lelkű lánynak a története. – Gruse történetének tanulsága, hogy az állhatatosság, a jóságba vetett hit, az egymásra figyelés, a humánusság sosem hiábavaló. Úgy érzem, ma mindezek az eszmények kiveszőben vannak, és nagyon kevés valóban emberséges emberrel találkozhatunk, mégis hinnünk kell benne, hogy van jóság és igazságosság is körülöttünk. Ez egy tanmese arról, hogy a legvészterhesebb időkben is megéri jónak lenni, és szeretettel fordulni a másik felé – bármennyire nehéz is – én pedig nagyon bízom benne, hogy ez az üzenet eljut a nézőkhöz is – fogalmazott a színművész. 

Az előadás legközelebb október 17-én és 26-án látható a Játékszínben, este 7 órai kezdéssel. 

(Forrás: Miskolci Nemzeti Színház)

süti beállítások módosítása