Premierajánló – A hely, ahol …

Különleges, mégis talán ismerős helyekre visznek el minket a hét színházi bemutatói.

„Ahogytetszik” / Miskolci Nemzeti Színház / r: Rusznyák Gábor / október 13. 19 óra

Az Ahogy tetszik sokrétegű, bonyolult mű. Rusznyák Gábor 2004-ben rendezett egy előadást Shakespeare vígjátéka alapján. „Bozgorok” címen az akkori Honvéd Kamaraszínház színészeivel. A „bozgor” román kifejezés, jelentése: hazátlan. Pejoráló és bántó jelzője mindazoknak, akik sehova sem tartoznak. Most úgy érezte, újra tudja fogalmazni, hogy milyen hely is az Ardeni-erdő, ahol száműzöttek, kitaszítottak, menekülők élik néhol nevetséges, néhol torokszorítóan drámai életük - olvasható a színlapon.

img_0440.JPGRusznyák Gábor rendező az olvasópróbán (fotó: Hajdufi Péter)

Orlandót, apja halála után, elűzi bátyja a közös birtokról. Rosalinda, aki első látásra beleszeret Orlandóba, férfiruhában követi őt az Ardeni-erdőbe. Ezen a varázslatos helyen pedig minden megtörténik. Az iróniával teli darabban három szerelem természetét is megismerhetjük, miközben egyre beljebb kerülünk az erdő közösségének életébe.

A főbb szerepekben Szatmári György, Görög László, Farkas Sándor, Papp Endre, Feczesin Kristóf, Simon Zoltán és Molnár Sándor Tamás látható.

The station / MU Színház / kor: Fehér Ferenc / október 13. 20 óra

Fehér Ferenc a hazai kortárstánc egyik sajátos alkatú és mozgású táncos-koreográfusa. Új bemutatójában Mikó Dáviddal visznek el minket egy különleges állomásra:

stat_1_lakatos_janos-horz.jpgMikó Dávid és Fehér Ferenc - The station (fotók: Lakatos János)

Egy állomáson várakozó szép család helyett inkább másról szóljon e történet.
Három évesen jelentették be az eltűnésünket. 123 éve élünk ezen a bezárt helyen, amit csak egyszerűen Állomásként ismernek az emberek.
Mi pontosan tudjuk, hogy kik voltunk akkor, és mivé lettünk most.
Lihegő állkapocs csattanása, állatokkal táplálkozó árnyékvirág,
leskelődő, arc nélküli lények.
Szabadulj el, ha tudsz!
Játssz velem, ha mersz! Mi pontosan tudjuk, hogy kik voltunk akkor, és mivé lettünk most.

Hűség / MU Színház (a k2 Színház előadása) / r: Benkó Bence / október 14. 19 óra

Ha Fehér Ferenc invitálása arra a bizonyos állomásra különösnek tűnt, a k2 Színház egy még ennél is bizarrabb ajánlattal jelentkezik: Rudolf Höss, Auschwitz lágerparancsnokának lelkébe hívnak be minket. Hogyan válhat egy átlagos kisfiúból felnőtt korára a Harmadik Birodalom egyik legnagyobb tömeggyilkosa? Hogyan képes deformálódni egy ember személyisége az őt ért társadalmi hatások által? Mit jelenet egy ember életében az erkölcs, a család, a hit vagy éppen a hűség fogalma? Az alkotók ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresik a választ Robert Merle Mesterségem a halál című regénye alapján.

horvath_szabolcs-horz.jpgHorváth Szabolcs, Boros Anna, Domokos Zsolt

A főhős szemszögéből ki- és abba belépve, felkínálják a nézőknek a Rudolffal való azonosulást is, és ezáltal lehetőséget adnak annak az ijesztő élménynek a megtapasztalására, hogyan válhat egy halálgyár működtetésének feladata egyik pillanatról a másikra tiltakozást kiváltó gyilkos cselekedetből megoldásra váró matekpéldává. „Annak értelmezése, hogyan és milyen hatások között élt, fontos feladat, melyet elvégezve nem csak azt láthatjuk tisztábban, hogyan válhat egy hétköznapi ember tömeggyilkossá, de remélhetőleg azt is, hogy a magunk részéről mit tehetünk azért, hogy a történelem egyik legnagyobb tragédiája ne ismétlődhessen meg” – vallják az alkotók.

Az előadás dramaturgja Sándor Júlia, szereplői: Boros Anna, Domokos Zsolt ás Horváth Szabolcs.

IV. Henrik I-II. / Örkény Színház / r: Mácsai Pál / október 14. 19 óra

Az Örkény Színház bátran nyúl hatalmas irodalmi anyagokhoz. Így volt ez az előző évadban is, amikor Ascher Tamás és Gáspár Ildikó Thomas Mann József és testvérei című regényét állította színpadra. Emlékezetes és kiváló előadás született belőle. Most Shakespeare IV. Henrikjének mindkét részét kínálják, Mácsai Pál rendezésében.

henrik_imazs.jpgCsuja Imre a IV. Henrik imázsképén (fotó: Horváth Judit)

Angliában a király, IV. Henrik, okozója és áldozata is a káosznak. Fia, az ifjú Henrik, kivonul az udvari politikából - egy rég lecsúszott alak, az amorális, intelligens bohóc, Falstaff kocsmai társaságába zárkózik. Azon a napon, amikor a sebtében gyártott jelszavak hívására újra tömegek sodródnak polgárháborúba, az apák vitájába fiaik is kénytelenek beszállni. Generációról generációra öröklődik a belharc, amelynek ki tudja, hol volt a kezdete, és hol lesz a vége.

A Nádasdy Ádám friss fordításában színpadra vitt darab főbb szerepeit Dóra Béla, Csuja Imre, Ficza István, Herczeg Tamás, Jéger Zsombor, Kaszás Gergő és Kókai Tünde alakítja.

A félelem megeszi a lelket / Átrium / r: Alföldi Róbert / október 14. 19:30

A német színház és film megújítója, Rainer Werner Fassbinder műve egy idősödő takarítónő és egy bevándorló szerelmén keresztül az emberi kiszolgáltatottság történetét meséli el szívszorító egyszerűséggel és tisztasággal. A film színpadi adaptációja magyarországi ősbemutató.  „Ez egy egyszerű szerelmi történet, ami sok minden mellett arról beszél, mit jelent a valós szeretet, a valódi összetartozás, a másik tisztelete és megbecsülése” – mondta az előadásról Alföldi Róbert.

afelelem_olvaso_07_fotomeszaroscsaba.jpgBányai Kelemen Barna (középen) A félelem megeszi a lelket olvasópróbáján (fotó: Mészáros Csaba)

A szerelmespárt Hernádi Judit és Bányai Kelemen Barna alakítja, partnereik: Parti Nóra, Bercsényi Péter, Mihályfi Balázs és Szatory Dávid.

süti beállítások módosítása