„Elsősorban az állatok mozgása inspirál”

Fehér Ferenc a hazai kortárstánc egy különleges alakja. Most a MU Színházban mutatja be The station című koreográfiáját, amelyben Mikó Dávid a partnere. Interjú.

Az igazi őstehetségként emlegetett művészt a rá jellemző egyedi mozgásvilága teszi igazán különlegessé, produkcióival a világ minden táján megfordult már. Új premier darabját először a MU Színházban láthatják az érdeklődők október 13-án és 14-én, melyet már a bemutatás előtt meghívták szerepelni többek között a Kanári szigetekre, Németországba és Sepsiszentgyörgyre. November végén pedig a dunaPart – Kortárs Előadóművészeti Platform keretein belül ismét szerepelni fog a MU-ban.

hello_zombi_jokuti_gyorgy.jpgFehér Ferenc a Hello, zombi! előadásában (fotó: Jókúti György)

Bár klasszikus értelemben vett táncos képzésben nem vettél részt, melyek azok az irányzatok, amelyek hatással voltak és vannak rád?

Sok előadást nézek, és nyílván hatnak rám a kortárs irányzatok anélkül, hogy tudatosan használnám őket, de elsősorban az állatok mozgásvilága az, ami számomra nagyon inspiráló.

A station-nél mi inspirált? Mi volt az alapötlet?

Kezdetben a körből való ki-belépés volt az alapötlet, ami hozza persze a bezártság-szabadulás, állandóság-változás témáját. Mivel soha nem dolgozom úgy, hogy az egész darab koncepciója ott van a fejemben, hanem van valami kiinduló téma, ami izgat, és elkezdem próbálni, majd a továbbiakban a testemre hagyatkozom.

feher.jpgFehér Ferenc a Figura Stúdió Színház egy próbáján (fotó: Kolozsi Borsos Gábor)

Ha három szóval kéne leírnod a darab hangulatát, mi lenne az?

Egyszerűség, sejtelmesség, rítus.

Hogyan találtatok egymásra a táncpartnereddel, Mikó Dáviddal?

Tavaly találkoztam vele Kínában egy nyári tánctábor keretén belül. Mindketten tanárként voltunk meghívva. Korábban láttam táncolni Duda Éva társulatában, és tetszett a mozgásának a dinamikája. Régóta töprengtem azon, hogy kivel is szeretnék és tudnék együtt dolgozni. Számomra nem volt könnyű megtalálni a megfelelő partnert. Kínában lehetőségem volt több óráját is megnézni, ami tetszett. Később a Trafóban találkoztunk egy előadáson, ahol megemlítettem neki, hogy jó volna együtt dolgozni. Egy idő elteltével már a próbateremben találtuk magunkat kiizzadva. Számomra jó választás volt. 

stat_1_lakatos_janos-horz.jpgThe station (fotók: Lakatos János)

Az előadásban a saját zenédet hallhatjuk.

Az előadásban, mint mindig, a saját zenéim hallhatóak. Autodidakta módon tanultam zenélni egy-két hangszeren a magam módján. 

Ha jól tudom, nem szokványos módon kezdődtek a próbáitok.

Valóban nem. Minden próba előtt nagy futballmeccseket játszottunk egy kis pöttyös labdával, ami megadta a kezdő hangulatot az intenzív próbafolyamathoz. Sajnos, a legtöbb esetben Dávid győzött.

(Forrás: MU Színház) 

A The station bemutatójával kapcsolatban bővebb információ a MU Színház oldalán található.

Kapcsolódó cikkek

Premierajánló – A hely, ahol …

süti beállítások módosítása