Színházi műszaki-technikai továbbképzést szervez a MASZÍN Nagyváradon

Az idén júniusban megalakult Magyar Színházi Szövetség, a Magyar Színháztechnikai Szövetséggel együttműködésben 2017. október 13-án és 14-én kétnapos workshopot szervez. 

A workshop célja a romániai magyar színházak és színtársulatok műszaki-technikai munkatársainak továbbképzése. A kétnyelvű (magyar és román) továbbképzésre Nagyváradon, az Erdélyi Magyar Hivatásos Táncegyüttesek Találkozójának kísérőrendezvényeként kerül sor.

A továbbképzéseket a Magyar Színháztechnikai Szövetség a témában jártas, tapasztalt szakemberei tartják: Schmid András (a Christie Digital kelet-európai képviselője) vetítéstechnikáról, Pelyhe János (Pelyhe és Társa Kft.), Kiss Péter (Művészetek Palotája) és Böröcz Sándor (Lisys-Project Kft.) a színpadvilágítás, illetve Lakatos Gergely (Zeneakadémia) a hangtechnika tárgykörében tartanak majd előadásokat. A workshopra eddig 12 társulattól összesen 24-en jelentkeztek, zömmel hang- és fénytechnikusok.

sajtotaj2.jpgA MASZÍN alapítóinak képviselői a szövetség létrejöttekor 

Az érdeklődők 2018 tavaszán egy újabb továbbképzési modulra számíthatnak, melynek házigazdája szintén a nagyváradi Szigligeti Színház lesz.

A továbbképzést követően, október 15-én kerül sor a MASZÍN tagszínházak igazgatóinak egyeztető gyűlésére is, melyen a tavasszal Szatmárnémetibe tervezett MASZÍN-találkozóról és a tagszínházak művészeinek tervezett közös workshopjairól egyeztet a szövetség elnöksége.

A MASZÍN – Magyar Színházi Szövetséget öt romániai magyar színházi műhely, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata, a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház és az Aradi Kamaraszínház alapította azzal a céllal, hogy javítsák a tagszínházak közötti szakmai együttműködést, közös képzéseket, workshopokat biztosítsanak a társulatok műszaki, technikai és művészszemélyzete számára, illetve saját fesztivál keretében biztosítsanak rendszeres találkozási lehetőségeket a tagszínházak alkotói számára, a későbbiek során pedig akár koprodukciókkal is erősítsék a szakmai együttműködést és tapasztalatcserét a társulatok között.

(Forrás: Harag György Társulat, Szatmárnémeti)

Kapcsolódó cikkek

Szövetséget hozott létre öt erdélyi magyar színház

süti beállítások módosítása