Premierajánló – Színpadra állította…

Mi lesz a színpadon egy regényből, egy filmből, egy meséből? A következő hét több bemutatója erre is választ ad.

Az apáca / Dollár Papa Gyermekei / helyszín: Trafó / r: Ördög Tamás / október 18. 20 óra

A Dollár Papa Gyermekei egy tizenhat éves, akarata ellenére apácának adott lány zárdáról-zárdára menekülését, találkozásait és szerelmeit viszik színre Denis Diderot klasszikusát feldolgozva, a lehető legmaibb köntösbe öltöztetve. Az előadásban két, a kortárs táncszcénából ismert művész, Hód Adrienn és Cuhorka Emese lépnek fel prózai szerepben, és a produkcióban megszólal Pogány Judit is. A nemrég New Yorkot is megjárt színházi műhely először játszik hagyományos nézőtér előtt október 18-19-én a Trafó nagyszínpadán.

apaca_foto_ligetvari_csenge.jpgKiss-Végh Emőke, Stork Natasa és Hód Adrienn Az apáca imázsképén (fotó: Ligetvári Csenge)

A rendező, Ördög Tamás hat nővel teremti meg a zárdák világát. Az előadásnak meghatározó eleme lesz a zene, melyet Dargay Marcell szerez. A jelmezekről ismét Kiss Tibor és Dévényi Dalma, azaz a Je Suis Belle fiatal tervezőpárosa gondoskodik. Az előadás szereplői: Kiss-Végh Emőke, Cuhorka Emese, Urbanovits Krisztina, Szalontay Tünde, Stork Natasa és Hód Adrienn, illetve Pogány Judit az egyik nővér hangjaiként lesz jelen az előadásban.

Casablanca / Miskolci Balett / helyszín: Miskolci Nemzeti Színház, Kamara / kor: Kozma Attila / október 20. 19 óra

A Miskolci Balett előszeretettel nyúl jelentős filmsikerekhez. Ezúttal Kertész Mihály 75 évvel ezelőtt bemutatott filmklasszikusát állítják színpadra. A cinikus Rick kocsmája a szélhámosok, szerencsejátékosok és a vízumra várók találkahelye. Ide érkezik a cseh Viktor László feleségével, Ilsával – nekik is vízumra van szükségük. Rick felismeri Ilsában a régi párizsi szerelmét, és viszont. Míg Ilsa elmerülten nézi Ricket a kávéházban, az As Time Goes By dallama visszaröpíti őket egy nyugodtabb életbe, melyet még nem mérgezett meg a háború – áll a táncelőadás színlapján.

Játék a kastélyban / Jászai Mari Színház, Tatabánya / r: Guelmino Sándor / október 21. 19 óra

A Játék a kastélyban története szerint Turai (Kardos Róbert) és Gál (Honti György), a híres operett-szerzőpáros egy olasz tengerparti nyaralóba érkezik a fiukként istápolt ifjú zeneszerzővel (Mikola Gergő), hogy a kész új darab hírével meglepjék a primadonnát (Danis Lídia), aki nem mellesleg a tehetséges komponista menyasszonya. Meglepődni azonban nekik lesz okuk, amikor a papírvékony szállodai falaknak hála fültanúi lesznek a művésznő és egyik színészkollégája (Crespo Rodrigo) szerelmi légyottjának. Megmenthető-e az operett, elkerülhető-e a botrány, meg lehet-e kímélni a fiatal szerelmest a csalódástól?

guel.jpgGuelmino Sándor (forrás: Jászai Mari Színház)

Molnár Ferencet, egész pontosan ezt a fajta társalgási vígjátékot játszani, elegancia és egy bizonyos játékstílus kérdése. Ez alapfeltétel. Ennek hiányában nincs értelme ezzel a darabbal foglalkozni. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy egy ilyen típusú vígjáték szerepeinek eljátszására nem minden színész alkalmas. A Jászai Mari Színház Játék a kastélyban című előadásának színészei, igen!” – mondta az előadásról Guelmino Sándor rendező, hozzátéve – „A Játék a kastélyban számomra elsősorban arról szól, milyen valódi ereje van a színháznak, arról, hogy a színház sokszor valóságosabb valóságot képes produkálni, mint maga az élet. Ehhez pedig, nekünk színészeknek, rendezőknek nagyon sok közünk van, hiszen nap mint nap ebben élünk. Arról nem is beszélve, hogy nagyon jóleső érzés, ha még nevetni is tudunk magunkon”.

Az előadás szereplői: Kardos Róbert, Honti György, Mikola Gergő, Danis Lídia, Crespo Rodrigo, Maróti Attila és Megyeri Zoltán.

Ádám almái / Radnóti Színház / r: Szikszai Rémusz / október 21. 19 óra

Az Ádám almái színpadi változata Anders Thomas Jensen azonos című dán-német filmje alapján készült, amit 2005-ben nagy sikerrel játszottak a magyar mozik, 2006-ban pedig az Európai Filmakadémia díjára jelölték. Anders Thomas Jensen a forgatókönyv írásakor a Bibliából ismert Jób könyvéből indult ki, annak témáit járta körül.

adam_almai_olvaso_domolky_daniel_web_006.jpg        Az Ádám almái olvasópróbája (fotó: Dömölky Dániel)

A neonáci Adamot közmunkára ítélik, és Ivan, a hitbuzgó pap közösségébe kerül. Ivan nagyon lelkes, és Adam nincs egyedül: az alkoholista, nőket erőszakoló Gunnar és a benzinkútrabló Khalid ugyancsak azért vannak itt, hogy Ivan segítségével jó útra térjenek. Ivan hisz Istenben, hisz a Jó győzelmében, és nem vesz tudomást arról, hogy agydaganata van, a gyermeke halmozottan fogyatékos, és a felesége pedig az öngyilkosságba menekült. Adam kételkedik, makacsul ellenáll. Ivan azt a feladatot adja Adamnak, hogy süssön egy almás pitét. Ám mit lehet tenni akkor, ha a kezdetben bő termést hozó almafa egyre inkább a varjak és a kukacok martalékává válik, mi több, a végén még a villám is belecsap? Ivan és Adam, azaz a Jó és a Rossz párharcának példázata e skandináv stílusú fekete-komédia, tele abszurd helyzetekkel, komikus, keserű és megindító pillanatokkal – áll a színlapon.

A színpadi változatot Kovács Krisztina készítette, amelyet Szikszai Rémusz dolgozott át a Radnóti Színház számára. A főbb szerepekben László Zsolt, Pál András, Schneider Zoltán, Rusznák András látható.

 

süti beállítások módosítása