A FESZ nyílt fórumot hirdet a szexuális zaklatások és visszaélések megelőzése érdekében

„Visszautasítjuk azt a véleményt, hogy a színházi szakma ilyen, hogy aki művészi, művészeti pályára lép, annak ezt meg kell szoknia.”

A Weinstein-ügy kirobbanása óta több hazai művész is nyilvánosságra hozott olyan eseteket, amelyekben színésznők szexuális zaklatásnak, a hatalommal történő visszaélésnek estek, eshettek áldozatul pályájuk során. Sárosdi Lilla minap nevesítette is egykori, állítólagos szexuális zaklatóját. A vádakat Marton László, a Vígszínház főrendezője rágalomnak nevezte, és a „megfelelő lépések megtételét” helyezte kilátásba.

A Vígszínház aznap egy közleménnyel reagált: „A Vígszínház a szabadság, a méltóság, valamint a becsület elleni minden támadást a leghatározottabban elítél. Ezen értékek védelme mindig is a legalapvetőbb feladataink közé tartozott és tartozik” - írják. A Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori és jelenlegi hallgató kérelemmel fordultak az egyetem vezetéséhez, hogy Marton Lászlót egyetemi tevékenységét a helyzet megnyugtató tisztázásáig függessze fel, és állítson fel vizsgálóbizottságot az esetleges hasonló ügyek felderítésére és a megfelelő konzekvenciák levonására.

feszsz.jpg

A Független Előadó-művészeti Szövetség a nyílt fórumot azzal a céllal hirdette meg, hogy megelőzhetővé váljanak a szexuális zaklatással kapcsolatos esetek, illetve a résztvevők az áldozatok segítésének protokollját kidolgozzák.

A Független Előadó-művészeti Szövetség felhívása:

A Weinstein-ügy kirobbanását és Sárosdi Lilla megrázó nyilatkozatát követően a sajtóban és a közösségi oldalakon közzétett - esetenként gyomorforgató - interjúk, távolságtartó közlemények, förtelmes kommentek és cinkos hallgatás után itt az ideje, hogy azzal foglalkozzon a színházi szakma, hogy hogyan lehet megelőzni a korral, nemmel, munkahelyi hierarchiából fakadó kiszolgáltatott helyzettel való visszaélést. Kezdve azzal, hogy ez nem egy normális dolog. Visszautasítjuk azt a véleményt, hogy a színházi szakma ilyen, hogy aki művészi, művészeti pályára lép, annak ezt meg kell szoknia. Egyetlen ilyen szakma sincs.

A területen működő szervezetek kötelessége, hogy közösen meghatározzák és betartassák azokat a mindenkire érvényes erkölcsi szabályokat, amelyek révén megállíthatóak a visszaélések. Ha ezt nem tesszük meg, az áldozatoknak nincs más eszköze, mint a sérelmüket a nyilvánosság elé vinni.

„Legyen a fiataloknak hely, ahová mehetnek, ahol szót emelhetnek, ha ilyen velük megtörténne” mondta Sárosdi Lilla.

A Független Előadó-művészeti Szövetség, mint az előadó-művészeti területen működő érdekképviseleti szervezet vállalja, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik úgy érzik, hogy akár a művészeti oktatásban, akár a művészeti tevékenységet folytató intézményekben őket ért zaklatás és visszaélés miatt nincs kihez fordulniuk. Ennek első lépéseként nyílt fórumot szervezünk azért, hogy a sokszor emlegetett szakma egyértelműen nyilvánítsa ki, hogy nincs közöttünk helye a mások kiszolgáltatott helyzetét kihasználóknak, sem azoknak, akik velük közösséget vállalva segítik elfedni a visszaéléseket.

Felkérjük a művészeti szakszervezeteket és érdekképviseleti szervezeteket, hogy vegyenek részt a munkában, alakítsuk ki közösen a megelőzést szolgáló tájékoztatás és az áldozatsegítés protokollját.

Kapcsolódó cikkek

Sárosdi Lilla kitálalt
A színműs hallgatók Marton László ideiglenes felfüggesztését kérik

süti beállítások módosítása